Sukoró: Bajnai Gordon vallomása

2013. október 11.

Ma délelőtt az alábbi tartalmú vallomást tette a bíróság előtt Bajnai Gordon:

2007-ben találkoztam először az üggyel, ez egy olyan turisztikai beruházási szándék volt, melynek megszerzéséért több ország is versenyzett

Protokolláris találkozó volt Gyurcsánnyal, nagyon sok hasonlón vettem részt, ez minden hasonló nagyságrendű beruházásnál hasonlóan zajlott. Nekem ez a találkozó nem tartogatott újdonságot. Ennek a beruházásnak a mérete megegyezett az Audi és Mercedes beruházással. Az ország szempontjából komoly nyereség lett volna, ha sikerül megvalósítani a beruházást, a turizmust is hosszú távon fellendítette volna, éppen a válság idején. Ezért is volt fontos, hogy a miniszterelnök találkozzon a befektetőkkel. Nem emlékszem arra, hogy a találkozón határidők hangzottak volna el, de a jegyzőkönyvben lévő határidők nem is lettek betartva.

Erről az ügyről korábban is volt fogalmam, és frissen kinevezett miniszter voltam, így nem valószínű, hogy erre a találkozóra kaptam külön felkészítőt. A legelső találkozómon a befektetőkkel 2007-ben csak a beruházási szándék hangzott el, és hogy lehetséges helyszín más európai államok mellett Magyarország is. Nem kaszinóváros lett volna ez a projekt, hanem olyan helyszínt kerestek, ahol témapark építhető, egy komplex, történelmi hangulatú beruházás, elérhető közelségben valódi történelmi helyszínektől. Később részletes látványtervek és üzleti tervek és készültek, érdemi pénzt költöttek építész irodákra és a pénzügyi előkészítésre. Ezeket én láttam, de a részleteiben nem nekem kellett vizsgálni. Készültek számítások arra, hogy az állam számára milyen összegű támogatás érné meg (készpénz, adókedvezmény), de végül a befektető visszalépett a támogatási igénytől.

A találkozóról készült emlékeztető gyenge minőségű. Nem emlékszem arra, hogy a csere ilyen mélységben ott felmerült volna. A koncesszió tekintetében elhangzott, hogy szükséges a pályázat kiírása, de azt ott nem lehetett eldönteni, hogy „rendben lesz”. Az logikus, hogy az én feladatom volt a kapcsolattartás, hiszen az mindig a gazdasági miniszter feladata volt.

Miniszterelnökként ez az ügy politikai kérdésként került az asztalomra, mert változó érveléssel ugyan, de a Fidesz és a Fidesz sajtója hevesen támadta az ügyet: először a természetvédelmi vonatkozásokat, aztán a kaszinót, később a telekcserét. A pénzügyminiszter kérésemre több körös, igen alapos, részletes vizsgálatot végzett az MNV eljárása kapcsán. Arról, tájékoztatott, hogy nem találtak jogszabálysértést az MNV eljárásában. Később az ügyészségi vizsgálatból kiszivárgott egy nagyon eltérő ingatlanérték. Abban az időben a kormány még figyelembe vette a kormánytól független intézmények véleményét – azt gondoltam, hogy érdemes ezt még egyszer megvizsgálni, már csak a kaszinókoncesszió szerződéskötési helyzete miatt is. A pénzügyminiszter azt a javaslatot tette – látva, hogy a magyar állam két szerve eltérő állásponton van az érték tekintetében -, hogy akkor járunk el helyesen, ha a kaszinótender eredményes lesz, ugyanakkor a csere értéke tekintetében bírósági eljárás indul.

A bejegyzés trackback címe:

https://tatraimiklos.blog.hu/api/trackback/id/tr235563149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása