A Fidesz, az újság és a főügyész együtt nyomoznak

2015. április 27.

Újabb szép történet bontakozott ki a Kerki-ügy szerdai tárgyalásán.

A meghallgatott tanú, Esztergályos László a Kerki gazdasági vezetője volt 2006. elejéig. Akkor Székely Árpád hazaküldte, Fekszi Márta pedig egy fegyelmi eljárás végén kirúgta, mégpedig amiatt, mert "fekete" kasszát üzemeltettek a Kerki-ben, s a fiókból több százezer dollár került elő. Ez az úr az ügyészség koronatanúja.

Tárgyi tudása ugyan semmi nincs, hiszen az épület 2008-as eladása előtt másfél-két évvel már több ezer kilométerre volt onnan. De legalább olyannyira utálja Székelyt és Fekszit, hogy e csak többszöri nekifutásra sikerült tőle azt a választ kapni, hogy tud elfogulatlanul nyilatkozni...

Viszont akkor megeredt a nyelve. Büszke arra, hogy amikor a Fidesz elkezdte piszkálni ezt az ügyet 2009-ben, akkor ő - nem a kirúgása miatti bosszúból, neeem, hanem honfiúi lelkesedésből még a luxemburgi cégbíróság adatbázisát és végigkutatta, hogy infót gyűjtsön az épület vevőjéről. Az összegyűjtött adatokkal elballagott - na nem az ügyészségre, hanem ismerőséhez, a Heti Válasz újságírójához. Ablonczy Bálint megdicsérte a mi önkéntesünket, egyúttal arra kérte, szerezzen valami iratot is arról, hogy az épület túl olcsón lett eladva. Esztergályos megkereste régi ismerősét, egy moszkvai ügyvédet, akinek cége főleg utazásszervezéssel foglalkozik. No, ez a derék cég írt is egy levelet arról, hogy őket,  mint közvetítőket több cég is megkereste 2005-06-ban és sokkal többet kínáltak az ingatlanért, mint amennyiért 2008-ban el lett adva - holott ők minden ajánlatról tájékoztatták a nagykövetet. Ebből a levélből a Heti Válasz jó kis leleplező cikket kerekített, Ablonczy barátunk pedig küldött egy tiszteletpéldányt  Keresztes főügyésznek is. Keresztes főügyész nem tétlenkedett, felvette a kapcsolatot Ablonczyval, megkérte, hogy szervezzen neki egy találkát Esztergályossal. Mivel nem ismerte Polt Péter álláspontját arról, hogy az ügyészség sajtóhírekre nem reagál, legott elrendelte a nyomozást is, két nap múlva pedig Ablonczy és Esztergályos kézenfogva besétáltak az ügyészségre kihallgatósdit játszani. Természetesen a jegyzőkönyvben Ablonczy nincs megemlítve.

A történet már eddig is szép. De a kihallgatás során még számos érdekesség derült ki.

Egyrészt ez a bizonyos orosz cég, a Globus21, amely a Heti Válasz keze alá dolgozott, soha senki által nem lett megbízva közvetítői feladatokkal. Másrészt persze az általuk mondott "vételi ajánlatok" piaci árakat tartalmaztak, és nem voltak figyelemmel egyetlen jogi korlátozásra sem. Harmadrészt a Globus maga is - valamennyi orosz törvényt és diplomáciai egyezményt sértve, illegálisan és közteherfizetés nélkül - bérelt irodát a Kerki-ben, amíg Székely nagykövet ki nem ebrudalta őket.

Összeállt tehát a nagy csapat: a kirúgott feketekasszás, a kirúgott illegális bérlő, a Heti Válasz és a főügyész: ebből lett a nagy bűnügy. De hogy a sor teljes legyen, a buliban részt vett a Fidesz is. A Gruber Attila nevű parlamenti képviselőjük már a Heti Válasz cikk másnapján interpellálta a legfőbb ügyészt a Kerki-ügyben. Álkérdése arról szólt - híven idézve a cikket -, hogy igaz-e, amit az újság ír. De hát bizony az idősíkok szerencsétlen módon összecsúsztak. A Globus levele november 11-én készült, a Heti Válasz cikke november 18-án jelent meg, a képviselő november 18-án nyújtotta be kérdését a legfőbb ügyészhez - de közben a parlamenti levélpapíron ott virít a készítés dátuma: szeptember 29!

Vagyis a Fidesz - Heti Válasz - Főügyészség háromszögben már 2 hónappal korábban kész volt a koncepció, sőt a forgatókönyv is, csak a "bizonyítékot" kellet legyártani. De megoldották...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tatraimiklos.blog.hu/api/trackback/id/tr567391168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása