Sukoró: az ügyészség erőltette Szolnokot Handóra

2012. augusztus 30.

Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke nem hallgatott az érvekre, s a Sukoró-ügy tárgyalására a Szolnoki Törvényszéket jelölte ki. Bár én magam augusztus eleje óta  várok arra, hogy belenézhessek a nála lévő iratokba, ezt a múlt héten Császy kollégának engedték meg. Sok-sok érdekes dolgot talált... 

A törvény azt írja elő, hogy az ügy átpasszolásáról szóló indítványt az OBH elnöke megvizsgálja, s ha megfelelőnek ítéli, megnézi azt is, mely bíróságra tehető át az ügy. Mindezeket a döntéseit az Országos Bírói Tanács irányelvei alapján hozza meg. Csakhogy ilyen irányelveket az OBT soha nem fogadott el. Semmilyen norma, semmilyen objektív szabály a mai napig sincs arra, hogy mi a sok és mi a kevés, mi a túlzott leterheltség és mi nem. Az sincs szabályozva, hogy milyen mutatók milyen alakulása esetén kell elvenni egy ügyet, s az sem, mi alapján lehet odaadni egy másik bíróságnak. Az egész eljárás tehát már emiatt is törvénytelen volt.

De ennél talán érdekesebb, hogy a statisztikai mutatók alapján, valamint 8 megyei törvényszék megkérdezése után valamilyen logikával arra jutott az OBH apparátusa, hogy az egyszerre áthelyezni javasolt vietnámi drogosok és sukorói hűtlen kezelők ügyei közül egyet a szekszárdi, egyet a zalaegerszegi törvényszéknek lehet-kell adni. Minderről augusztus 1-én feljegyzésben tájékoztatták Handó Tündét. A feljegyzés úgy fogalmaz: "A fentieket figyelembe véve, valamint a kijelölési eljárás automatizmusára vonatkozó feljegyzésemben foglaltakra az a javaslatom, hogy egy-egy ügyre a Zalaegerszegi és a Szekszárdi Törvényszék kerüljön kijelölésre. A leterheltségi és ügyforgalmi adatok, a munkateher és a létszámhelyzet alakulása mellett figyelembe vettem a korábbi kijelöléseket is. Mind a két bíróságon a bírók, illetve tanácsok leterheltségi mutatói, és a folyamatban lévő kiemelt ügyek száma lehetővé teszik a büntető ügyek időszerű elbírálását."  Mindennek alapján azonban az elnök asszony nem tudott állást foglalni.

Nem fogadta el a két javaslatot, s nem párosított 1-1 ügyet 1-1 törvényszékhez, holott a törvény szerint ez lett volna a dolga. Valamint az, hogy a konkrét, előzetes döntését véleményeztesse az érintett bíróságokkal, valamint a legfőbb ügyésszel. De Handó Tünde inkább úgy tett, mintha a feljegyzés nem is létezne, s a szakmai szűrés nélküli, eredeti, teljes merítést: a 8 törvényszék nevét menüként felkínáló listát küldött véleményezésre az ügyészségre. Természetesen a legfőbb ügyész helyettese, Belovics Ervin már nem volt ennyire határozatlan. Világosan leírta, mit akar: "...a bűnügy ésszerű időn belül való elbírálásának biztosítása érdekében az elsőfokú eljárásra a Szolnoki Törvényszéket javaslom." Nincs kecmec, jogi alátámasztás, szakmai indoklás meg statisztikai adatok. Lárifári. De hát tudjuk: mondjál kevesebbet, akkor nem tudnak belekötni. És ugye a konszenzus is csak erő kérdése.

Nos, a jelek szerint Handó Tünde értett a szóból. Mivel az irányelveket nem alkották meg, a törvény pedig nem definiálja a "rendkívüli", "aránytalan", stb. szavak jelentését, így mérlegelési jogkörében könnyedén választhatta Szolnokot is. Hogy ez ellentétes a józan ésszel, az etikával, a bírák függetlenségével és a szakmai javaslattal? Nem számít.

S nem számított az sem, hogy a törvény kimondja: a kijelölési döntés nem járhat a kijelölt bíróság aránytalan megterhelésével. A Szolnoki Törvényszék elnöke ugyanis a döntés előtt a következőket írta Handó Tündének:

"A Törvényszék első fokos büntető ügyei betárgyalt ügyek, valamennyi bírónál nagy számban kiemelt jelentőségűek, amelyek a Büntetőeljárási törvényben írt tárgyalási időközre is figyelemmel folyamatos tárgyalást igényelnek, azok átszignálása - terjedelmükre tekintettel is - az ügyek késedelme nélkül nem lehetséges. Az első fokos bírák további terjedelmes ügyekkel való terhelése lehetetlenné tenné a kiemelt jelentőségű ügyek törvényben előírt rendszerességű tárgyalását és azok befejezésének gyorsítását. ... az ún. Sukoró-ügy legalább 60 tárgyalási nap tartását jelentené, így kollégánk készsége mellett is olyan hosszú időt jelentene kirendelése, hogy ... a saját ügyeinek intézését is hosszú időre bénítaná meg. ... Amennyiben törvényszékünkre esne a választás, akkor mindenképp a Bjt. 31.§-ban foglalt bíró kirendelésének lehetőségét [vagyis létszámnövelést] kérnénk ... épületünkben olyan zsúfoltság alakult ki, hogy a tárgyalóterem folyamatos biztosítása is nehézséget okozna."

Na ezt sikerült úgy értelmezni, hogy nem lenne aránytalan többletteher. A magyar nyelv, és a jogállamiság legnagyobb dicsőségére.

(Mivel az iratokról másolatot nem adtak, a sok rossz minőségű mobiltelefonos fotóért az OBH nevében is elnézést kérek.)

A bejegyzés trackback címe:

https://tatraimiklos.blog.hu/api/trackback/id/tr64740992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csaszy zsolt 2012.08.30. 21:06:04

Az OBH mentségére, valamint a rendszer kicsit jobb megértése érdekében szerintem most először lehetett a bíróságokon belüli döntéshozatali rendszer - legalábbis írásba foglalt részét - ügyfélként megismerni. Az iratokból még egy nem túl meglepő információt is lehetett leszűrni, szinte az összes bírósági visszajelzés megjegyezte, hogy a bírósági kényszernyugdíjazások miatt kiesett bírói kapacitás nem segítette az ügyek gyorsabb elintézését. Szerintem az országba ezt egyedül a politikusok nem tudták, még jó hogy ők döntöttek :)

Stradlin 2012.08.31. 16:59:07

"Természetesen a legfőbb ügyész helyettese, Belovics Ervin már nem volt ennyire határozatlan."

Pedig én azt hittem, hogy Belovics Ervin a korrektebb és a szakmaiságot előtérbe helyező ügyészek közé tartozik.

Stradlin 2012.08.31. 22:42:38

Egy vicces interjú, milyen "jófej" ez a Keresztes főügyész. :))) atv.hu/cikk/video-20120831_csaszy_zsolt

Tatrai Miklos 2012.09.01. 09:06:47

@Stradlin: Hát, az összes elszámoltatási ügy hivatalosan is Belovics szakmai felügyelete alatt áll. Lehet ő szakmailag felkészült, de hogy ezekben az ügyekben valami egész mást helyez előtérbe, az biztos...
süti beállítások módosítása