Bábolna-ügy: csütörtökön ítélet

2012. július 05.

Ma reggel elhangzanak a perbeszédek, délután megszületik az ítélet a Bábolna-ügyben.

Több, mint 3 éve tett feljelentést Budai és Medgyasszay László, arra hivatkozva, hogy két állami cég, a felszámolás sorsára jutott Bábolna Zrt. és a Bábolna Ménesbirtok között létrejött megállapodás miatt a magyar államot kár érte. Budai később azt is állította, hogy a Ménesbirtok által a Bábolna Zrt.-nek fizetett 365 millió forint végül az én bankszámlámra került. Már a nyomozás során kiderült, hogy mindkét állítás nyilvánvaló marhaság.

Az ügyészség azonban úgy találta, hogy bűncselekmény mégis történt: ha az államot nem is érte kár, a Ménesbirtokot igen, mert feleslegesen fizetett - és "természetesen" a Ménesbirtok ügyvezetője szánt szándékkal kötött rossz, felesleges szerződést, és szándékosan okozott kárt a cégnek. És mivel az ügyvezető velem is beszélt a szerződésről, nyilván én voltam az, aki őt felbujtotta a bűncselekmény elkövetésére.

A nyomozás, és a vádemelés is tragikusan gyenge színvonalú volt: sem a tanúvallomásokat, sem az okirati bizonyítékokat, sem a jogszabályokat nem vették figyelembe.

Egyetlen adat sem támasztja alá, hogy a Ménesbirtok vezetője kárt akart volna okozni. Egyetlen adat sem támasztja alá, hogy én kárt akartam volna okozni. Egyetlen adat sem támasztja alá, hogy én előzetesen ismertem volna a vitatott megállapodást. De a legfontosabb: egyetlen adat sem támasztja alá, hogy kár keletkezett.

Az ügyészség úgy gondolja, hogy a mezőgazdasági munkák tekintetében a mintegy 13 ezer hektáron egymást váltó  2 cég között semmilyen megállapodás nem kellett ahhoz, hogy a 415 millió forintnyi uniós támogatást a Ménesbirtok 2008-ban megkapja. Csakhogy jogszabályok egyértelműek:

  • a top-up támogatás a földtől elválasztott vagyoni értékű jog, adásvételi szerződéssel ruházható át
  • az agrárkörnyezetvédelmi támogatás átadása-átvétele a területtel és a vállalt kötelezettségekkel együttesen, a két fél által aláírt nyilatkozat alapján történhet
  • a területalapú SAPS támogatás pedig akkor jár, ha a Ménesbirtoknak, ha a Bábolna lemond saját igényéről, és írásban nyilatkozik arról: elfogadja, hogy az állam elvette tőle a földet, és másnak adta.

Mindezt persze a nyomozás során fel kellett volna ismerni - ha megnézik a jogszabályokat. De ha nem nézik meg, legalább el kellett volna olvasni a meghallgatott tanúk közül a támogatásokért felelős hatóság vezetőinek vallomásait: ők ugyanezt mondták el. De az ügyészséget persze ez sem zavarta.

A hatósági vezetők korábbi vallomásaikat tegnap a bíróságon is megerősítették. Egyértelműen kijelentették, hogy megállapodás nélkül a Ménesbirtok nem kapott volna egy fillért sem.

Az egy másik kérdés, hogy a Bábolna felszámolója akár ingyen is adhatta volna a jogokat. Csakhogy őt a csődtörvény kötelezi arra, hogy a hitelezők érdekeit védje, és semmit ne adjon ingyen. Hát megkérte az árát -olyan árat, mely jogilag és közgazdaságilag teljesen alátámasztott. De ennél többet is tett.

Már a rendőrségen, majd a bíróságon is több alkalommal elmondta, hogy ő megfenyegette a Ménesbirtok vezetőjét: ha nincs megállapodás, nem csak a támogatásoktól üti el, de nem adja neki bérbe azokat az embereket és gépeket sem, akik számára művelhetnék a földeket. Ha leáll a művelés, a Ménesbirtok elesik a betakarítás 1500 millió forintos árbevételétől, tehát óriási pénzügyi kár keletkezik.

A Ménesbirtok vezetője tehát helyesen cselekedett: megállapodott, s ezzel nemhogy kármentést végzett, de többletbevételhez juttatta a céget.

Egy dologban hibázott nagyot: a védekezési stratégiában. Mert amíg a nyomozás során korrekt vallomásokat tett, a vádemelés után már nem. Az én meggyanúsításom után Budai a sajtóban azt nyilatkozta, hogy a megállapodást a Ménesbirtok vezetője az én utasításomra írta alá. Ezzel vádolt meg az ügyészség is. Más kérdés, hogy a kihallgatott személyek közül ezt senki nem mondta. A Ménesbirtok vezetője sem. De az ügyészséget ez sem tántorította el attól, hogy Budai kottájából dolgozzon.

És - ahogy lenni szokott - Mezei László megértette az idők szavát. A vádemelést követően - saját állítása szerint - 2 alkalommal is találkozott a feljelentő Budaival, majd az első bírósági tárgyaláson már azt vallotta: utasítottam. Hát ezért ülök több, mint egy éve a vádlottak padján.

A bírósági bizonyítás alapján ma reggel az ügyésznek ejtenie kell a vádat. De nyilván nem fogja, nyilván nem engedik neki. Végig kell játszani ezt a mocskos és hazug játékot - ami emberek bőrére megy. A báb nem hagyhatja abba a bábos akarata nélkül. Olyan csak a mesében van - ez meg a magyar valóság.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tatraimiklos.blog.hu/api/trackback/id/tr574629952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Stradlin 2012.07.05. 18:25:14

No, ezek szerint mégsem ősszel lesz csak ítélet, ahogy egy korábbi kommentedben írtad. Amúgy gratulálok!

Tatrai Miklos 2012.07.09. 12:11:42

Háát, akkor úgy tűnt... De mindenkinek az volt az érdeke, hogy végre fejeződjön be az egész. Még a kiváló ügyésznő is szabadulni akart az ügytől.
Amúgy köszi :)
süti beállítások módosítása