Kerki-sztori: megkezdődött a tárgyalás

2014. november 20.

A vádirat felolvasásával, majd Székely Árpád volt moszkvai nagykövet vallomásával elkezdődött a moszkvai kereskedelmi képviselet értékesítése kapcsán indult büntetőper, melyben a nagykövetet hűtlen kezeléssel, másik 6 személyt, köztük engem, bűnpártolással vádol Keresztes főügyész.

A vádlottaknak a 2009 végén kezdődött nyomozás során végig az volt az álláspontjuk, hogy nem csak bűncselekmény nincs, de kár sem, mert az épületet csak az vehette meg, akinek azt az orosz kormány megengedte. Van is hivatalos orosz irat, hogy a vevőt az orosz kormány egyik ülésén jelölték ki - de az ügyészséget ez nem érdekelte. A tranzakciót a világ egyik legkomolyabb értékbecslő cége készítette elő Moszkvában, de az ügyészség szerint egy kétfős garázscég Budapestről sokkal jobban meg tudja mondani az épület értékét. Hát ezért vagyunk eljárás alatt lassan 4 éve.

Ez az eljárás a Központi Nyomozó Főügyészség egyik kirakatpere, melyet számos jogszabály megsértésével és a szakmai tisztesség minimumát is mellőzve folytattak le. Közben persze folyamatosan álhírekkel bombázták a kormánypárti sajtót, és a Hír TV előzetes értesítése mellett sorban hívták be kihallgatásra a Gyurcsány-kormány összes miniszterét.

A nagy erőlködés ellenére a bíróság kétszer is kiegészíttette a bizonyítékokat, mert eleinte nem találta tárgyalásra sem alkalmasnak a vádiratot. A vádirat felolvasása után a vádlottak és a védők is számos konkrét kifogást fogalmaztak meg a nyomozás és a vád törvényességét illetően, és kértük az eljárás megszüntetését.

A szokásos magyar abszurd részeként azonban a bíróság közölte, hogy ha törvénytelen volt is a nyomozás, ha számos tartalmi gond is van a váddal az jogszerű, és így tárgyalásra alkalmas. Merthogy a magyar törvények szerint ha egy darab papír tetején a "vádirat" szó, a közepén egy élő ember neve, az alján meg egy ügyész aláírása olvasható, akkor bizony a vád törvényes. Azt, hogy egyébként egy kapitális marhaság, formailag is hibás, logikailag is gáz, és még a pontos bűncselekmény sem derül ki belőle - nos, mindezt csak a a teljes, évekig tartó eljárás végén  mondhatja ki a bíró. Ez az ügy bármilyen normális országban 10 perc alatt érne véget a bíróságon. Illetve mégsem, hiszen egy normális országban odáig se jutott volna.

Hát, itt tartunk most, én csütörtökön teszek vallomást.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tatraimiklos.blog.hu/api/trackback/id/tr246917499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása