Sukoró: Joav Blum vallomása

2013. december 04.

Hétfőn csaknem 6 órán keresztül válaszolt kérdésekre a bíróság előtt a telekcsere-ügy főszereplője, Joav Blum.

Vallomásának lényege a következő volt:

Az első pest megyei ingatlanát Albertirsán eredetileg azért vette, hogy logisztikai központot építsen rajta. A második, pilisi ingatlant már a King’s City projekthez vásárolta.

A 2008. májusi parlamenti találkozót a King’s City alapítói kérték, és ügyvédjük szervezte meg. A cél az volt, hogy a miniszterelnöknek bemutassák a projektet, és személyén keresztül a kormány támogatását kérjék. A King’s City projekt alapítói Lauder, Langhammer és Fischer urak voltak, akik üzleti és turisztikai tapasztalattal és kellő tőkével is rendelkeztek a beruházáshoz. A King’s City a szállodák mellett egész éves programot kínáló szabadidőpark lett volna korcsolyapályával, termálfürdővel, golfpályával, színházzal, kaszinóval és sok más attrakcióval.

Már 2008. februárjában eldőlt, hogy Albertirsa mégsem alkalmas helyszín, mert ott nem lehet a tervezett kaszinót megvalósítani. A sukorói ingatlanokra egy olyan vállalkozó hívta fel figyelmüket, aki a környéken több telekkel és idegenforgalmi létesítménnyel is rendelkezett. Eredetileg azzal is elégedett lettem volna, ha bérbe, vagyonkezelésbe, lízingbe kapjuk a sukorói területet. Az állammal való csere lehetőségét a befektetők ügyvédje, Bárd Károly vetette fel. A jogi alap az volt, hogy a 4-es út nyomvonala érinti az albertirsai területeket, a törvény alapján pedig a tulajdonosnak joga van ahhoz, hogy ne fogadja el a részleges kisajátítást, hanem csereingatlant kérjen az államtól. A miniszterelnöki megbeszélésen Langhammer úr vetette fel a csere lehetőségét; Gyurcsány megkérdezte Tátrait, aki azt válaszolta, hogy elvileg lehetséges, de a részleteket meg kell vizsgálni. Kérdésre Tátrai elmondta, hogy 2 hónapig tart a lehetőségek részletes megvizsgálása, amire Gyurcsány őt fel s kérte.

A második, pilisi ingatlanra már 2008. elején előszerződést kötött, júliusban pedig megvette. Ekkor még csak bíztott benne, hogy lesz csereszerződés, aminek ez is része lehet. Az ingatlan megvételét nem az MNV tanácsolta. Senkitől nem kapott erre javaslatot, kizárólag az ő döntése volt. A 200 hektár gyümölcsös ma is művelés alatt áll.

Tátraival a parlamenti megbeszélés és az aláírás között egy alkalommal találkozott, az MNV több munkatársa jelenlétében. Ezen a találkozón Blum elmondta, hogy az állami tulajdonú REORG Zrt-vel értékbecslést csináltattam az ingatlanokra, és ezt az MNV-nek átadom. Tátrai azonban közölte, hogy az MNV-t Blum értékbecslése nem érdekli, ők a törvény alapján a saját szerződött értékbecslőjükkel dolgoztatnak, és az általa megállapított értéktől nem fognak eltérni.

Császy úrral még 1 vagy 2 alkalommal találkoztam, valamely ügyvédem társaságában, mivel Császy úr nem beszél angolul. E találkozók nyelve tisztán magyar volt, így én csak azért vettem részt, hogy megmutassam, fontos nekünk a megbeszélés.

Az MNV értékbecslőjének számait a csere aláírása előtt néhány héttel mondták meg. Blum sokallta, mert a saját értékbecslése mást mondott – de az MNV közölte: vagy elfogadja az ő értékeiket, vagy nincs csere. Ezért elfogadta az MNV-s számokat. Egyébként a projekt egészéhez képest a telek értékének nem volt jelentősége. A telekszerzés nem is a beruházás üzleti tervében szerepelt, hanem személyesen Blumnak kellett volna kifizetnem, hiszen a telek biztosítása a projekt számára az ő feladata volt. Erről nem kötöttek külön megállapodást Lauderékkel, de nem is volt rá szükség, hiszen társak voltak a beruházást menedzselő Vigotop Ltd-ben. Az 1000 millió eurós beruházás szempontjából, sőt Blum tulajdonrészem szempontjából sem volt jelentősége annak, hogy a telek néhány millió euróval többe kerül-e. Ha nagyobb árat mondtak volna, azt is kifizette volna. Amikor az ügyészség kijött a szerinte teljesen megalapozatlan értékbecslésével, közölte is Oszkó pénzügyminiszterrel, hogy bár az értéket vitatja, de a projekt érdekében kifizeti azt a különbséget is. Ő azonban azt mondta, erre nincs utólag lehetőség.

A bejegyzés trackback címe:

https://tatraimiklos.blog.hu/api/trackback/id/tr265674938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása