Kerki: a sokadik pofára esés

2013. augusztus 13.

Bár az MTI egy kellően agitációs- és propaganda-irányultságú hírben hozta tudomásunkra, hogy a moszkvai ingatlaneladás miatt már Oroszországban is büntetőeljárás indult, a tények pont a közleményben sugalltak ellenkezőjét mutatják. Az orosz számvevőszék és ügyészség szerint ugyanis az épületet a magyar állam valós áron adta el, és a második adásvételnél volt túlárazás.

Az MTI és néhány hírportál álláspontja szerint ugyanis nem ugyanarról az ügyletről van szó, sőt éppen az ellenkezőjéről. Amíg a magyar ügyészség azt állítja, hogy a magyar állam túl olcsón adta el az ingatlant, addig az orosz ügyészség azt, hogy az orosz állam túl drágán vette. A közbenső szereplő, akinek mindenki (egymás ellenében is) a zsebében turkál, egy Viktor Vekszelberg nevű üzletember.

Öt évvel ezelőtt a magyar állam a Diamond Air nevű luxemburgi cégnek adta el az épületet nettó 24 millió dollárért, majd rövid idővel később a vevő továbbadta a telekkel és más jogokkal kiegészített ingatlanegyüttest egy orosz minisztériumnak bruttó 108 millióért. A kiváló magyar ügyészek szerint a legkisebb és a legnagyobb szám különbsége a magyar államot ért vagyoni hátrány, függetlenül az áfától, a telek vételárától és minden mástól. Álláspontjukat egyetlen dolog "igazolta" a vádiratban: a szerződés, mellyel az orosz állam megvette az ingatlant. Hiszen ők nyilván jó áron vették, mi meg nyilván jó áron adtuk el.

A már eddig is rogyadozó, a bíróság által visszadobott vádba most alaposan belerondított az orosz  ügyészség is, mely a számvevőszék véleménye alapján csalás miatt indított eljárást, megállapítva: az orosz minisztérium túl drágán vette meg az ingatlant a Diamond Air-től, a vételár mintegy 70%-a indokolatlan kiadás volt. Az orosz hivatalos szervek álláspontja szerint tehát az ingatlan reális értéke telekkel és áfával együtt mintegy 30 millió dollár volt.

Mi 24-ért adtuk el az épületet, ehhez jön a telek értéke és az adók, szóval már bőven a 30 millió felett járunk. Egyértelmű tehát: Budai kormánybiztos és Keresztes főügyész ismét alaposan mellélőtt. A kérdés már csak az, van-e bátorság, szakmai tisztesség és politikai lehetőség nagyon gyorsan visszavonni a vádat.

Mert a két ország ügyészségének fellépése között egy párhuzam mégis van: akkor indult büntetőeljárás, amikor a politika azt igényelte. Budapesten ez a Fidesz elszámoltatás-kampánya volt, Moszkvában az apropót a Kreml és Vekszelberg között májusban kirobbant nézeteltérés szolgáltatta.  

A bejegyzés trackback címe:

https://tatraimiklos.blog.hu/api/trackback/id/tr105458488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

krokodil2008 2013.08.18. 10:15:06

Szia!

Még júniusban kérdeztem a kommentekben, de aztán nem válaszoltál rá, hogy azt a végzést amiben visszaküldik az ügyészségnek az anyagot, mármint a bíróság, várhatóan feltöltöd e a honlapra (anonimizálva esetleg)vagy sem.

Ha nem, akkor nem, csak megköszönném ha visszajeleznél.
süti beállítások módosítása