Dupla szélhámosság - az ügyészség szakértői körül

2017. július 17.

A múlt héten derítette ki a Hír TV, hogy szélhámosság az ügyészség szakértőjének munkája, ami alapján börtönbe megyünk.. A helyzet az, hogy nem csak a szakértői jelentés, de annak kifizetése is egy jó nagy szélhámosság. 

Azért folyhatott le a büntetőeljárás, és azért megyünk most börtönbe, mert az ügyészség szakértői szerint azok az albertirsai telkek, amiket elcseréltünk, csak 86 Ft-ot érnek m2-enként, mi meg 380-ért számoltuk be. Ehhez képest most a Hír TV olyan adatokhoz jutott, hogy az állam akkor, 2008-ban átlag 435 Ft/m2-ért vett meg albertirsai telkeket, és idén is 200-515 Ft közötti áron. Ezek az "apróságok" a büntetőeljárásban senkit nem érdekeltek.

A hétvégén rendezgettem kicsit a papírokat, és más érdekes dolgok kerültek elő a derék szakértőkről.

A feladat ugyebár az volt, hogy 3 darab szomszédos ingatlan értékét kellett megállapítani, Budapesttől 65 km-re. Az egyik ingatlan egy 99 hektáros gyümölcsös, a másik egy 80 hektáros gyümölcsös, a harmadik az ezeket kiszolgáló telephely.

Az MNV 2008-ban, fél évvel a csereügylet előtt egy közbeszerzési pályázaton kiválasztott egy több cégből álló konzorciumot, mely egy éven át több száz ingatlant értékét állapította meg. A konzorciumban voltak olyan szakértők, akik épületek, olyanok akik cégek, és olyanok, akik termőföldek értékének a megállapításához értettek. A határidő mindig a megrendelés utáni 18. nap, a kötbér napi 10.000 Ft volt.  A tarifa a közbeszerzés alapján rögzített volt, 10 millió és 500 millió Ft közötti érték esetén fixen 150.000 Ft, melyben minden költség benne van. A szakértői konzorcium 450.000 Ft-ot számlázott.

Az ügyészség 2009-ben bármiféle pályáztatás nélkül kiválasztotta a Treviso nevű kétfős céget az ingatlanok értékelésére. Határidő 60 nap, kötbér nincs. Mivel a cégben nem volt olyan szakértő, aki mezőgazdasági ingatlant értékelhet, ezért a Treviso ügyvezetője hozhatta a haverját, aki ért is hozzá.

A derék szakértők csináltak egy költségtervet, a szakértői díj 10.000 Ft/óra. Bár a jogszabály szerint a maximum díj 4.000 Ft/óra, de "a feladat bonyolultsága miatt"  2,5-szeres szorzót alkalmaztak - nyilván nagyon bonyolult 180 hektár egybefüggő gyümölcsös értékét megállapítani... Szóval kértek összesen 436.000 Ft szakértői díjat. Ehhez hozzálapátoltak 100.000 Ft költségátalányt és 800 (!) kilométernyi benzinköltséget - még egyszer, a Budapesttől 65 kilométerre lévő helyszín egyszeri meglátogatására. Mindezt az ügyészség szó nélkül benyelte, vállalta az 576.000 Ft kifizetését, halleluja, csak legyen jó az eredmény!

Háááát, az eredmény jó lett. Így aztán az sem érdekelte Keresztes főügyészt, hogy a határidővel 40 napot csúsztak, az sem, hogy a 436.000 Ft 472.000-re nőtt, csuklás nélkül kifizetett összesen 612.000 Ft-ot.

De még csak most jön a java: nagy nehezen sikerült hozzáférni a szakértők közötti számlákhoz. És bizony az derült ki, hogy aki a munkát végezte, a mezőgazdasági szakértő, az összesen 150.000 Ft-ot kapott - a főügyész spanja pedig megtartott magának 462.000 Ft-ot úgy, hogy csak aláírt.

És mi vagyunk a hűtlen kezelők....

De van még sokkal jobb is: ezt az egész gátlástalan, pitiáner disznóságot - mivel el lettünk ítélve - Császy doktorral kettesben most nekünk kell kifizetni. Mert a magyar bíróság szerint mindez teljesen törvényes, erkölcsös. Az ítélet ugyan még nem jött meg leírva, de a számla már igen.

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tatraimiklos.blog.hu/api/trackback/id/tr2112669183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anonymand 2017.07.17. 20:04:57

Tudom nem vigasz, de Strasbourg áll anélkül, hogy megállították volna, a bíróság épülete áll, a bírák végzik a dolgukat.
Majd.

Nem tudom mi is írhatnék még.
Dum spiro spero.

tamaswagner 2017.07.22. 18:54:50

LOVE,LOVE,LOVE
&
RESPECT,RESPECT,RESPECT

(Amúgy meg fölrobbanok a haragtól, a keserűségtől, a nyilvánosság tereiben tapasztalható közöny miatt, ami az Önök életének tönkretételét kíséri - én nem mondom azt, hogy majd megyek a börtönbe látogatni, de nem tudom, hogy mit csináljak. Vagy azért működnek valamiféle, az igazság napvilágra kerülésén munkálkodó, lassan őrlő malmok, csak én nem tudok róla ? Bár így volna! ) Isten legyen Önökkel és a szeretteikkel!
süti beállítások módosítása