NIF: Császy nem manipulált, korrektek az adatok

2013. június 04.

A május 24-i tárgyalási napon végre a vádiratnak egy igazán lényeges, és konkrétumokat tartalmazó részére tértünk rá: a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. eljárására. A vád szerint Császy kolléga több alkalommal, levélben és telefonon presszionálta a NIF munkatársait, hogy adják írásba: a 4-es út átmegy Blum albertirsai földjein, azokra  400 Ft/nm áron tesznek vételi ajánlatot hónapokon belül, és hogy az autópálya melletti területek értéke a korábbi 3-4-szeresére szokott növekedni. Császy nyomásgyakorlása azért volt különösen erős, merthogy ő akkor a NIF felügyelő bizottságának is tagja volt.

A NIF volt vezérigazgatója, akkori és jelenlegi NIF-es alkalmazottak teljesen egyöntetűen mondták el: az akkor írásban adott információkat legjobb szakmai ismereteik alapján állították össze, és ma is aláírnák - a tartalma megfelel a rendelkezésre álló tényadatoknak. Császy senkit sem presszionált, senkitől sem konkrét eredményt kért, hanem azt kérdezte: mik lesznek/lennének az értékek, ha a NIF vásárolna; eljárása pedig szakszerű, szakmailag alátámasztható volt.

Ami a konkrét értékeket illeti: a NIF számára készült szakértői anyagok azt tartalmazták, hogy térségben egy négyzetméter gyümölcsös reális ára 400 Ft, így ők valóban ennyiért tettek volna ajánlatot, de ha azt a tulaj nem fogadja el, a bíróság a kisajátítási eljárásban magasabb árat is megállapíthatott volna. Emlékeztetőül: az MNV a cserénél 385 Ft-on vette figyelembe Blum földjeit.

A vallomások alapján tehát összedőlt a vádirat maradéka is: ha ugyanis a NIF levelei nem manipuláltak, Császy Zsolt sem bűnözhetett. Az általa önszorgalomból begyűjtött NIF-es adatok ugyanis megerősítették az MNV értékbecslőjének számait. Minden rendelkezésre álló, nem manipulált adat a szerződéses értékek helyességét támasztotta alá. Ha esetleg minden szakember tévedett (és csak az ügyészség okos) az baj, de erre vannak a polgári jog eszközei. Csak komoly perverzióval lehet ebből bűncselekményt csinálni - de sikerült...

A bejegyzés trackback címe:

https://tatraimiklos.blog.hu/api/trackback/id/tr185343065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása