Moszkva-ügy: mégsem volt hűtlen kezelés az MNV-ben

2013. január 04.

Nagyon vissza kellett fogjam magam, hogy ne reagáljak Fekszi Mártának, a Külügyminisztérium volt államtitkárának, gyanúsított-társamnak a Magyar Nemzet karácsonyi számában megjelent interjújára. Márta sajnos a nokiásdobozos útra lépett, és vagy a védője tanácsára, vagy politikai megrendelésre minden arra járóra fröcsköli a sarat - Gyurcsánytól Kiss Péteren át Tátrai Miklósig. Szavainak nyilván kevés hitelt ad, hogy a fröcsögés éppen a Fidesz-fan Magyar Nemzetben jelent meg, és hogy a volt államtitkár szerint alatta, felette és mellette mindenki bűnöző volt, csak ő ártatlan bárányka.

Nem is az a baj ezzel, hogy másokra próbálja kenni a felelősséget - hiszen eddig is azt tette a nyomozás során. Hanem hogy rendkívül buta módon besétál a Fidesz/ügyészség zsákutcájába, és nem a bűncselekmény tényét vitatja, hanem másokat próbál belerángatni. Nekem továbbra is meggyőződésem, hogy ebben az ügyben senki sem követett el hűtlen kezelést, még ha néhány kirívó adminisztratív szabálytalanság volt is a Külügyminisztériumban.

Az pedig végtelen szomorú, hogy a lelki sérülések vagy az egzisztenciális bizonytalanság néhány hónap alatt ennyire meg tudja változtatni egy korábban - legalábbis a főnökeihez - lojális hölgy magatartását. Feladja az elveit, kapkod, hazudik - mert azt hiszi, célt érhet vele. De hát a Fidesz/ügyészség elszámoltató kommandói éppen ebben jók: minden ügyben keresik a megfélemlíthető, gyenge láncszemet, akit meggyőznek arról, hogy mesélni (szó szerint: mesélnie) kell. Sukoró ügyben szerencsére senki gerince nem roppant meg, s nem választotta egyik gyanúsított sem a hazugság és elvtelenség útját a menekülés érdekében. De ez alkat kérdése nyilván. Fekszi Márta a jelek szerint Balogh Zsolttal egy kategóriába tartozik.  

Szóval erősen gondolkodtam, miként válaszoljak Mártának, de helyettem csattanós választ adott az ügyészség. A héten, majd két évvel a hajnali csengetés és börtönbe dugási kísérlet után Keresztes főügyész megszüntette a hűtlen kezelés miatti gyanúsításomat (valamint Császy Zsoltét is). Immár ők is belátták, hogy bármeddig küszködnek is, az MNV-ben nem történhetett hűtlen kezelés. Így a korábbi gyanút most a bűnpártolási váltotta fel: a nyomozásból hátra lévő egy hónapban azt vizsgálják, hogy Zsolt és én utólag megtudtuk-e, és ha megtudtuk, segítettünk-e leplezni a Külügyminisztérium hűtlen kezelését. Az újabb, teljesen komolytalan gyanúsításra részletes vallomást tettem.

Nem érzek sem elégtételt, sem kárörömet. Hiszen mégiscsak arról van szó, hogy a butaságból elkövetett külügyi szabálysértéseket próbálja meg az ügyészség 4-5 év távlatából bűncselekményként beállítani. Úgy, hogy nincs olyan érvényes, jogszerű értékbecslés, mely az államot ért vagyoni hátrányt bizonyítaná.

A bejegyzés trackback címe:

https://tatraimiklos.blog.hu/api/trackback/id/tr144998330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Stradlin 2013.01.04. 21:32:11

Wow. Gratulálok, ezek szerint Neked volt igazad.

Egy megjegyzésem azért lenne: Kis Péterre sok sarat már nem kell fröcskölni. :)

Tatrai Miklos 2013.01.05. 14:31:19

@Stradlin: nyilván, hiszen Géza mondta - mindenesetre ezt a gyanúsítottakkal nem közölték... Gondolom ez az orosz állam által kifizetett ár, és a magyar állam által kapott ár különbsége. Fazekas Gézát láthatóan nem zavarja, hogy más volt a két tranzakció tárgya, és az sem, hogy nincs az ügyészség kezében érvényes értékbecslés. A Fidesz-sajtó úgyis kritika nélkül hozza le...

Stradlin 2013.01.06. 14:50:58

@Tatrai Miklos:

Fazekas Gézát felkészült embernek gondolom, de mégis megfigyeltem már korábban is, hogy többször önmagával került ellentmondásba. Pl amikor Gyurcsányt meggyanúsították, akkor azt mondta, hogy teljesen alapos a gyanú és mivel országgyűlési képviselőről van szó, biztosra mennek, hiszen "nem akar az ügyészség jégre futni", szó szerint ezt mondta. Aztán utána ejtik a gyanúsítást vele szemben, mivel nincs elég bizonyíték a vádemeléshez.. Hogy is van ez akkor?
süti beállítások módosítása