Keresztes főügyész hazudik, mint a vízfolyás

2014. február 06.

Mintha csak a Fidesz szóvivője lenne, olyan otromba hazugságokkal politizál és gerjeszt indulatokat Keresztes főügyész a moszkvai ingatlanügyben. Ezzel megszegi a törvényt, a belső szabályzatokat, és nem utolsó sorban saját esküjét is. De a jelek szerint mindez nem nagy ár ahhoz, hogy az általa kitalált hazugságok tovább éljenek.

Mint azt a Magyar Nemzet nevű agitációs- és propagandakiadvány valahonnan megtudta, megérkezett a brit és az orosz hatóságok válasza a magyar megkeresésre. Legott megkérdezték a főmanipulárort főügyészt, hogy mi is van az iratokban. Ő pedig készséggel válaszolt.

Állítása szerint minden ami jött, alátámasztja a vádiratot. Ennek lényege ugye az, hogy a magyar állam egy hamis és manipulált értékbecslés alapján 24 millió dollárért adta el az ingatlant, amit az orosz állam később 120 millióért vett meg, tehát a magyar államot 100 millió dollár kár érte.

Keresztes szerint a brit iratok azt igazolják, hogy a Cushman & Wakefield által készített értékbecslés

  • csak az adott napra volt érvényes - ehhez képest az iratokban az van, hogy az ingatlan aznapi értékét tükrözi
  • megrendelője egy az ügyletben érdekelt magáncég volt - ehhez képest a tanú kifejezetten azt állítja, hogy nem a későbbi vevő rendelte meg az értékbecslést.

Még fontosabb, hogy a főügyész egy árva szót nem szól arról, hogy a friss tanúvallomás kategorikusan cáfolja a vádiratban foglaltakat. A tanú ugyanis azt állítja: semmi adat nincs arra, hogy az értékbecslést bárki bármikor manipulálta volna.

Még szebb a helyzet az orosz iratokkal: ezekből ugyanis kiderül, hogy Keresztes állításával szemben az oroszok soha nem vizsgálták a magyar ingatlaneladást, sőt érdemben nem is válaszoltak a magyar ügyészség megkeresésére. Az orosz legfőbb ügyészségtől érkezett iratok kizárólag arról a nyomozásról szólnak, mely Oroszországban folyik amiatt, hogy az orosz állam túl drágán vette meg az ingatlant.

Az orosz hatóságok nem kevesebbet állítanak, minthogy:

"Az épületet a Diamond Air vásárolta meg a Magyar Köztársaságtól ... mely társaság alapítója a RENOVA cég volt.

"Az Oroszországi Föderáció Számvevőszéke megállapította, hogy az Oroszország Régiófejlesztési Minisztériuma által megvásárolt oroszországi magyar kereskedelmi képviselet épülete értékének megalapozatlan felértékelése útján költségvetési csalás ténye valósult meg.

"Az Oroszországi Föderáció kárára elkövetendő költségvetési csalás céljából az új tulajdonos 2008 novemberében elvégeztette az ingatlan értékbecslését. Az értékbecslési szerződés feltételeit úgy fogalmazták meg, hogy az épület eladásának a maximálisan legmagasabb (sic!) áron kell történnie."

"Az épület értéket megalapozatlanul 2,98 milliárd rubelre becsülték fel ... Oroszország Régiófejlesztési Minisztériuma majd hétszeres áron vásárolta meg az épületet."

"Hogy hozzájusson a költségvetési csalással szerzett pénzhez, a RENOVA ... 3,2 milliárd rubelt utalt egy külföldi cég, a Talinga Management Ltd (Brit Virgin-szigetek) részére. ... A RENOVA és a Diamond Air egymással összejátszva mintegy 3 milliárd rubelt sikkasztott, mely összeg a szövetségi költségvetésből került elkülönítésre.

"Fenti cselekményükkel ismeretlen tettesek az Oroszországi Föderáció költségvetésének összesen 2,5 milliárd rubel vagyoni hátrányt okoztak."

Vagyis: bár Keresztes fantáziája alapján a vádirat azt tartalmazza, hogy az épület valós értéke az, amin az orosz kormány megvette, ezt most az oroszok cáfolják. Az orosz számvevőszék éppen azt mondja, hogy az épületet a magyar állam eladási áránál drágábban, manipulált értékbecslés alapján vette meg az orosz állam. Az orosz ügyészség éppen azért nyomoz, mert az orosz adófizetőket vágta meg a Renova 2,5 milliárd rubelre.

A magyar bűnügy, mely eddig is csak a főügyész fantáziájában létezett, az orosz iratok alapján végleg kimúlt. De Keresztes láthatóan eltökélte: előre menekül, vagdalkozik, és nem foglalkozik a következményekkel.

Utóirat gyanánt: az orosz ügyészség szerint "Az Oroszországi Föderáció Kormányának 2007. 11.19-i ülésén az a határozat született, hogy a RENOVA cégcsoporton belül megvásárolják az épületet a Magyar Köztársaságtól Oroszország Régiófejlesztési Minisztériuma számára." Az orosz miniszterelnököt ekkor Vlagyimir Putyinnak hívták, s az ő döntése nyomán nyúltak le "ismeretlen tettesek" egy zsák pénzt az orosz államkasszából. Bátor dolog az orosz elit belharcaiba Budapestről beavatkozni. De valaki szólhatna Keresztes komisszár elvtársnak, hogy Putyin elvtárs már jó elvtárs...

A bejegyzés trackback címe:

https://tatraimiklos.blog.hu/api/trackback/id/tr465801856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Stradlin 2014.02.07. 06:59:37

"Mintha csak a Fidesz szóvivője lenne, olyan otromba hazugságokkal politizál és gerjeszt indulatokat Keresztes főügyész a moszkvai ingatlanügyben. Ezzel megszegi a törvényt, a belső szabályzatokat, és nem utolsó sorban saját esküjét is. " Nem félsz, hogy ezért be fognak perelni?
süti beállítások módosítása