A (fülke)forradalom felfalja gyermekeit

2013. április 30.

A címben idézett megállapítás eredetije a francia forradalom és forradalmi terror evolúciós útját jellemzi, de ha Büchner 100 évvel tovább él, akkor ugyanezt állapíthatta volna meg a szovjethatalom belső tisztogatásairól. A terror első hullámának végrehajtói maguk váltak a második hullám áldozataivá - egy idő után kényelmetlenné váltak, viszont túl sokat tudtak. Miután kudarcot kudarcra halmoz a szoci politikusok ellen kreált elszámoltatási ügyekben a Központi Nyomozó Főügyészség, a jelek azt mutatják: a mi kis fülkeforradalmunk leszámolási rendszerében is közeleg a második hullám.

A Népszava mai híre, hogy a Fővárosi Főügyészség elégtelennek tartotta a nyomozást Keresztes főügyész hölgyismerősének ügyében. Mert bár a hírek szerint tanúk sokasága állította, hogy a főügyész évek óta tud a százmilliós csalássorozatról, a rendőrségnek sikerült úgy nyomoznia két éven át, hogy Keresztes Imrét nem hallgatták ki tanúként. Most maga az ügyészi szervezet döntött úgy, hogy további nyomozati cselekményeket kell végezni a Polt Péter bizalmasát érintő ügyben. Ez bizonyosan nem történhetett a legfőbb ügyész tudta nélkül. Ha pedig ténylegesen sor kerül Keresztes Imre tanúkénti kihallgatására, ott ugye  igazmondási kötelezettsége lesz - mind a rendőrségen, mind a bíróság nyilvános tárgyalásán, ahol a károsultak is kérdezhetnek tőle; azok a pórul járt kölcsönadók, akik egybehangzóan vallják: a főügyész évek óta tud ismerőse bűncselekmény-sorozatáról, mégsem tett semmit. A vallomást az eljárásban egy esetben tagadhatja meg a törvény szerint: ha közeli hozzátartozójára kellene terhelőt mondania - de hát eddig cáfolta, hogy az ismeretség olyan típusú lenne. Nem véletlen, hogy amíg a politikai elszámoltatás intenzív szakasza zajlott, és abban szükség volt Keresztesre, "megkímélték" a vallomástételtől. Most viszont lekerült róla a védettség, és ebből a történetből nehéz lesz jól kijönnie.

A második frontot - ahogy az lenni szokott - a Párt lapja nyitotta meg - nyilván a Párt tudtával - a moszkvai nyomozás kapcsán. Szép nagy felületen adtak hírt arról, hogy a KEHI és az MNV fideszes vezetése elégedetlen a főügyészség munkájával: szerintük szakmaiatlan a nyomozás és zsákutcába jutott, a jelenlegi ügyészi koncepció alapján senki sem lehet majd elítélni. Halkan megjegyzem, arról persze ők sem beszélnek, hogy van-e és miért kár az ügyben, csak arról, hogy az ügyészség hülye, és így nem lesz mód lecsukni a komcsikat - álláspontjuk pedig tele van kapitális ténybeli tévedésekkel. Mindez már önmagában is érdekes. De különösen úgy, hogy a nyomozást ebben az ügyben személyesen Keresztes Imre végzi. Akár vádat fog emelni, akár nem, a koncepciós eljárás teljes kudarca borítékolható - csak a beismerés időpontja kérdéses. Az urak pedig elkezdték a döglött ló tologatását, s ebben a társasjátékban a főügyész, aki a egész ügyet személyesen kezdeményezte és felfújta, nem áll jól.

Ez persze legyen az ő baja. Csak ne azzal akarjon erősíteni, hogy megint elvisznek valakit.

A bejegyzés trackback címe:

https://tatraimiklos.blog.hu/api/trackback/id/tr715253530

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: This Internet page 2018.03.26. 23:27:49

Martin Gore új szólóalbuma - B-oldal

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása