Fradi-ügy: elképesztő "szakvélemény"

2013. február 19.

a szakértői vélemény

Félve használom azt a kifejezést, hogy "páratlanul nívótlan és koncepciózus", hiszen az elmúlt években sok ilyen szellemben kszült hatósági anyagot láttam - de egyszerűen elképesztő az a "szakértői" anyag, mely a Nemzeti Nyomozóiroda megrendelésére készült a Fradi-stadion eladása miatt folyó eljárásban.

Jó egy évvel ezelőtt a rendőrség által megbízott szakértő, Dani Csaba megállapította, hogy az ingatlan per-, teher- és igénymentes tulajdonjogának értéke valamivel több, mint 3,5 milliárd forint volt 2008-ban. A gyanusításunkat követően hiába magyaráztuk, hogy a valós értéket a 3 éven át folyt pályáztatás ajánlatai, vagyis A PIAC talán jobban meghatározza, mint az értékbecslő, ez nem hatotta meg a nyomozót.

Ezért kirándulásra hívtuk őt a matematika világába: ha a Fradi a 8 évre szóló használati jogát eladta 1,5 milliárdért, az állam pedig a használati joggal terhelt (értékcsökkentett) tulajdonjogot eladta 2,5 milliárdért, az mennyi együtt: 4 milliárd. A 10-es számrendszerben a 4 milliárd több, mint a  3,5, tehát még az ő szakértőjük szerint is jó áron történt az értékesítés. - Hát nem.

A meglepő választ néhány hete érkezett egy újabb Dani-szakvélemény formájában. Ebben a jeles szakértő megállapította, hogy a tulajdonjog értékét nem befolyásolja az, hogy még 8 évig valaki más használja az ingatlant. Az államnak a teljes (tiszta tulajdonjogra vonatkozó) vételárat kellett volna megkapnia, függetlenül attól, hogy maga az állam sem használhatta 17 éve a stadiont, hiszen egy 1991-ben kötött szerződéssel 25 évre a Fradinak adta. Ez nem számít. És nem számít az sem, hogy Orbán Viktor bizony a használati jog megszerzésére költött 1,5 milliárdot is visszafizette Kevin McCabe-nek, amikor 2011 végén államosította a stadiont. A rendőrség szerint feleslegesen tette - nyilván indul majd ellene is eljárás hűtlen kezelés miatt, a Fradi meg visszafizeti az államnak a neki járó pénzt...

Kínomban már csak nevetni tudok az ilyen helyzeteken, mikor a koncepciós ügyekben szolgáltató hatóság annyira erőlködik, hogy nem is veszi észre, mekkora zűrt csinál a saját megbízóinak. A nyomozó meg vegyen magának olyan lakást piaci áron, amiben még 8 évig más lakik.

A bejegyzés trackback címe:

https://tatraimiklos.blog.hu/api/trackback/id/tr385088080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása