Kezdődik a Sukoró-per - a vallomások itt lesznek olvashatók

2013. január 07.

Hétfő reggel kezdődik a Sukoró-per tárgyalása a Szolnoki Törvényszéken.

Három év nyomozás, majd' százötven tanú meghallgatása és rengeteg papír összelapátolása után Keresztes Imre főügyész végül öt ember ellen emelt vádat. A döntést meghozó négy ember közül Markó Andrea és én, a döntést előkészítő több tucatnyi szakember közül Császy Zsolt, a (pechjére) az államnak szakértő Fehérváry Zsolt, valamint a vevő ügyvédje, Varga Bálint ül majd a vádlottak padján amiatt, mert 180 hektárnyi magántulajdonú gyümölcsöst elcseréltünk egy 70 hektáros, közfeladat ellátásához felesleges állami területre. A vádirat szerint a tranzakciót direkt úgy ütöttük nyélbe, hogy az állam rosszul, a cserepartner meg jól járjon. 

Nem lesz meglepetés: a vádlottak mind a vádat, mind az egész eljárást alaptalannak, koncepciósnak és politikailag motiváltnak fogják minősíteni, és részletesen cáfolják majd az ügyészség állításait. Az elhangzott vallomások a lehető legrövidebb időn belül felkerülnek majd erre a blogra.

Már ha egyáltalán eljutunk a vallomásokig. A vádlottak és ügyvédeik ugyanis azt kérték/kérik majd a törvényszéktől, hogy állapítsa meg eljárási hatáskörének hiányát, illetve az eljárás felfüggesztése mellett forduljon az Alkotmánybírósághoz. A múlt heti alkotmánybírósági döntés, mely megsemmisítette az Alaptörvény átmeneti rendelkezéseit, eltörölte annak lehetőségét is, hogy Handó Tünde tetszés szerint ügyeket helyezzen át a tetszés szerinti bíróságra. Az eljárási törvényekben ugyan továbbra is ott van a lehetőség, de immár alkotmányos alap híján. Így - álláspontunk szerint legalábbis - nem kétséges, hogy a szolnoki tárgyalás az Alaptörvény rendelkezéseibe ütközik, s az AB előbb-utóbb meg fogja semmisíteni a kijelölő döntést. Bármely bírósági ügyben, de főleg ebben a politikához ezer szállal kötődő perben felesleges ilyen kockázatot vállalni bármely félnek. Egyszerűbb, és főleg jogszerűbb lenne, ha a bírónő, akinek indítványa soronkívüliséget élvez, maga kér döntést a testülettől. A határozat után pedig egyértelműen jogszerűen kezdődhet meg a tárgyalás - Szolnokon vagy Budapesten. 

Ez hát az első komoly döntést, melyet a Törvényszéknek meg kell hoznia, a többi csak ezután jön.

A bejegyzés trackback címe:

https://tatraimiklos.blog.hu/api/trackback/id/tr525001879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Stradlin 2013.01.07. 13:20:31

Védett tanúk a Sukoró ügyben??

"A listán egyébként tíz olyan "védett" személy is szerepel, akinek még a neve is titkos, őket tanúként sorszámmal jelölték."

www.nepszava.hu/articles/article.php?id=612070
süti beállítások módosítása