Sukoró: törvényt sért az ügyészség, de megteheti

2012. július 09.

A Sukoró-ügyben a nyomozást április 7-én zárta le az ügyészség.

A Büntetőeljárásról szóló törvény szerint 

"216. §(1) Az ügyész, ha a 193. § (1) bekezdése szerinti eljárási cselekményt maga végezte, ennek megtörténte után, ha pedig azt a nyomozó hatóság végezte, az iratok hozzá érkezését követő harminc napon belül az ügy iratait megvizsgálja, és ennek eredményéhez képest...

    c) a nyomozást megszüntetheti,

... e) vádat emel

... (3) Az (1) bekezdésben megjelölt határidőt az ügyészség vezetője kivételes esetben harminc nappal meghosszabbíthatja. Nagy terjedelmű ügyben az ügyészség vezetőjének javaslatára a felettes ügyész kivételesen ennél hosszabb – legfeljebb kilencven napos – határidőt is engedélyezhet. "

Ez a határidő - akárhogy is számítjuk - legkésőbb július 8-án letelt.

Megint csak a büntetőeljárási törvényt idézve:

"231. § (1) A bíróság a vádindítványt elfogadja, ha elutasításának nincs helye.

(2) A bíróság a vádindítványt elutasítja, ha

d) a vád nem törvényes [2. § (2) bek.], vagy a vádindítvány nem tartalmazza a 230. § (2) bekezdésében foglaltakat."

Ugyanakkor paradox módon a vád törvényességének nem feltétele, hogy a vádemelésre a törvényes határidőben kerüljön sor:

"2.§ (2) Törvényes a vád, ha a vádemelésre jogosult a bírósághoz intézett indítványában meghatározott személy pontosan körülírt, büntető törvénybe ütköző cselekménye miatt a bírósági eljárás lefolytatását kezdeményezi."

Tehát mindebből az következik, hogy a bíróság az eljárási szabályok megsértése miatt nem utasíthatja el a vádat. Ennek az újabb eljárási törvénysértésnek tehát semmiféle szankciója nincs. A törvény előtt mindenki egyenlő, de az ügyészség a törvény felett áll. Bármit megtehet, nincs következménye.

Talán az egész eljárás inverz-mottója lehetne, de álljon most itt az Ügyészségről szóló törvény 1.§-ának (2) bekezdése: 

(2) Az ügyészség a közérdek védelme érdekében közreműködik annak biztosításában, hogy mindenki betartsa a törvényeket. A jogszabályok megsértése esetén – törvényben meghatározott esetekben és módon – fellép a törvényesség érdekében. Ha törvény másként nem rendelkezik, fellépésre akkor köteles, ha a törvénysértés megszüntetésére hivatott szerv az Alaptörvényben, valamint törvényben és más jogszabályban vagy közjogi szervezetszabályozó eszközben meghatározott kötelezettsége ellenére a szükséges intézkedést nem teszi meg, vagy ha a törvénysértésből eredő jogsérelem elhárítása érdekében azonnali ügyészi intézkedésre van szükség.

Szóval segítség, ügyészt ide! 

A bejegyzés trackback címe:

https://tatraimiklos.blog.hu/api/trackback/id/tr474637761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SacraCorona2010 2012.07.09. 19:52:04

Nem értem, hogy a magukat ,,nemzeti"-nek nevező pártok szerint miért ellentétes a nemzet érdekeivel a rengeteg új munkahely teremtése, és az állami bevétel, amit a Sukoró-projekt megvalósulása eredményezett volna. Felháborító, hogy ártatlan embereket hurcolnak meg ezért! Bízom benne, hogy a bíróság független maradt, és fel fogják menteni Önöket. Imádkozom azért, hogy felmentő ítélet szülessen. Minden jót kívánok Önnek!

Stradlin 2012.07.10. 12:15:20

Ez most nagyon off, de egy ismerősről van szó. Sose lehet tudni, hátha pont a fórum olvasói között, ismeri fel valaki.

index.hu/belfold/2012/07/10/eltunt_egy_rendorsegi_pszichologus/
süti beállítások módosítása