Keresztes Imrének mennie kell! - nyílt levél Polt Péternek

2014. február 07.

Tisztelt Legfőbb Ügyész Úr!

 

Dübörög a választási kampány. Ezt mi sem igazolja jobban, minthogy újra aktivizálódott a Központi Nyomozó Főügyészség, mely az elmúlt években élen járt a baloldali kormányokat érintő koncepciós eljárások kivitelezésében, nyomozati információk kiszivárogtatásában, a közvélemény hamis tájékoztatásában, s melynek vezetője e munkásságáért már a hatalom kitüntetését is elnyerte.

Keresztes Imre főügyész legutóbb február 6-án adott át információkat a Magyar Nemzet című napilapnak a moszkvai kereskedelmi kirendeltség értékesítése ügyében, melyben a nyomozást ő rendelte el, ő folytatta le, ő emelt vádat. A vád lényege az, hogy a magyar állam egy nemzetközi értékbecslő cég manipulált és meghamisított értékbecslése alapján adta el a moszkvai ingatlant a Diamond Air nevű cégnek, majd az jelentős haszonnal adta azt el az orosz államnak. A vádirat szerint az ingatlan értéke valójában annyi, amennyiért az orosz állam megvette azt a közbeiktatott cégtől, így a magyar államot jelentős kár érte.

Keresztes főügyész most azt állítja, olyan új bizonyítékok érkeztek Londonból és Moszkvából, melyek a vádat alátámasztják. Keresztes főügyész állításai hazugak, rágalmazóak, manipulatívak és törvénysértőek.

A valóság ugyanis az, hogy a Londonból érkezett iratok egyértelműen cáfolják, hogy a magyar állam által elfogadott értékbecslés meghamisított, valótlan tartalmú lenne lenne. A Moszkvából érkezett iratokban az orosz ügyészség és számvevőszék megállapítja, hogy az orosz állam kárára költségvetési csalást követtek el, mert túl drágán vették meg az ingatlant a Diamond Air-től. Az orosz hatóságok kimondják: az az értékbecslés, melyre Keresztes Imre a vádját alapozza, manipulált, valótlan adatokat tartalmaz, és azzal a céllal készült, hogy az orosz államot átverjék.

Az orosz hatóságok szerint az orosz állam kára a túlárazott vásárlás miatt 72 millió dollár – ennyivel drágábban vette meg az orosz állam, mint amennyiért a magyar eladta. E tényállás alapján jelenleg is büntetőeljárás folyik Oroszországban. Mindez a legkategorikusabb cáfolata Keresztes főügyész vádjának, melyet immár semmi sem támaszt alá. Ugyanakkor a főügyész hamis, manipulatív tájékoztatása kiválóan alkalmas a bíróság befolyásolására, valamint az  általa megvádolt személyek lejáratására, a közvélemény ellenük hangolására, sőt – az internetes hozzászólások alapján – gyűlöletkeltésre.

Különösen elfogadhatatlan, hogy a jelenlegi politikai közegben Keresztes főügyész úgy fogalmaz: az értékesítés nyomán több, mint 3 milliárd rubelt utaltak offshore számlákra, de a pénz útját nem sikerült végigkövetni. Azt viszont „elfelejti” közölni, hogy az orosz ügyészség levele alapján az orosz kormány által az orosz cégnek kifizetett orosz közpénz került offshore számlákra – mindennek Magyarországhoz a világon semmi köze nincs.

A főügyész nyilatkozata, hamis, manipulatív tájékoztatása nyílt politikai beavatkozás a választási kampányba a Fidesz oldalán.

 

Tisztelt Legfőbb Ügyész Úr!

A büntetőeljárásról szóló törvény 74/A§ (1) bekezdése szerint „A sajtó részére a bírósági eljárás során a bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló törvényben erre feljogosított személy adhat felvilágosítást.” Keresztes főügyész ezt a törvényi rendelkezést megsértette.

A 19/2012 legfőbb ügyészi utasítás szerint „Az ügyész a tájékoztatásban folyamatban lévő ügy bizonyítékait nem értékelheti, és nem mérlegelheti a tényállás várható alakulását, illetve a várható jogkövetkezményeket” Keresztes főügyész az Ön utasítását megszegte.

Az ügyészi eskü szerint az ügyész „törvényes kötelezettségei teljesítése során elfogulatlanul és részrehajlás nélkül jár el”. Keresztes főügyész az esküjét megszegte.

 

A megjelent valótlan állítások miatt hivatali visszaélés és más bűncselekmények miatt feljelentést teszünk – nekünk erre van lehetőségünk. Bízunk benne, hogy az ügyészi mentelmi jog felfüggesztésével Ön lehetővé fogja tenni a büntetőeljárás lefolytatását.

Azonban az idézett nyilatkozatával Keresztes főügyész nem csak törvényt sértett és esküt szegett, hanem bebizonyította szakmai és emberi alkalmatlanságát, valamint politikai elfogultságát is. Ezért felszólítjuk Önt, hogy Keresztes Imrét haladéktalanul távolítsa el főügyészi beosztásából, szolgálati viszonyát pedig kötelezettségszegés miatt szüntesse meg.

 

Budapest, 2014. február 7.

 

Székely Árpád, Fekszi Márta, Tátrai Miklós, Császy Zsolt

A bejegyzés trackback címe:

https://tatraimiklos.blog.hu/api/trackback/id/tr815803694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása