Eltűnt periratok: kinek az érdeke?

2012. augusztus 03.

Ha már az elmúlt két hétben az ügyészség és a bíróság egyaránt ismertette a sajtóban a sukorói vádirat, illetve a nyomozást megszüntető határozatok számukra fontos részeit, idejét éreztem annak, hogy magam is áttanulmányozzam az iratokat.

Mivel a büntetőeljárási törvény alapvető jogként rögzíti, hogy az ügy érintettjei a vádemelést követően bármikor korlátozás nélkül betekinthetnek az iratokba, sőt azokról másolatokat kérhetnek, ma reggel Dezső Antal ügyvéddel együtt ellátogattunk a Fővárosi Törvényszékre, és kértük az iratokat.

Nem kaptunk semmit sem.

A kezelőirodán azt mondták, hogy mivel a Törvényszék elnöke kérte Handó Tündétől, hogy másik eljáró bíróságra telepítse az ügyet, az akta nem náluk van, hanem talán a büntetőkollégium frissen kinevezett vezetőjének, Mikó Gergelynek a titkárságán. A kollégiumvezető szabadságon van, az akta fellelési helye a bíróság iktatórendszere alapján nem állapítható meg, feltehetően Handó Tündénél van.

Átballagtam hát az Országos Bírósági Hivatalba, hogy ott nézhessem meg az iratokat. A készséges hölgyektől kapott tájékoztatás szerint azok biztos nem lehetnek náluk, mert ők csak az ügy áthelyezésre vonatkozó indítványt kapják meg, a vádiratot és más dokumentumokat nem.

Itt viszont a köt bezárult. Mivel az eljáró bíróság kijelölésének jogerőre emelkedéséig akár egy hónap is eltelhet, ezek szerint az iratokat, köztük a vádiratot a vádlottak nem olvashatják.

Ez az eljárás - akár szándékosságból, akár szerencsétlenkedésből alakult is így - súlyosan törvénysértő. Bár a per tárgyalása még el sem kezdődött, a bíróság, a magyar bírósági rendszer máris kompromittálódott ebben a kirakatügyben. Ez kinek az érdeke?

És hol van még Handó Tünde döntése...

A bejegyzés trackback címe:

https://tatraimiklos.blog.hu/api/trackback/id/tr874694016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Stradlin 2012.08.03. 15:48:27

Ha Handó Tünde a baranyai vagy tolnai megyeszékhelyre teszi az ügyet, akkor benézek néha a tárgyalásra. Úgyse voltam még soha brósági tárgyaláson.

Egyébként, ha nem egy fideszhez közeli személy döntené el, hogy melyik pert hol tárgyalják, akkor azt mondanám, hogy nagyon jó ötlet, hogy a leterhelt bróságoktól át lehet tenni az ügyeket, ha azt az adott helyen kérik. Az tényleg egy vicc volt, hogy komoly ügyeket 10 évig is eltárgyaltak. Viszont ezzel a kinevezéssel mindent elrontott a fidesz, hiába mondják róla, hogy "jó szakember", de nem hiszem el, hogy nem tudtak volna egy másik személyt kijelölni, aki szintén megüti a mércét.

labirintus1 2012.08.04. 23:33:27

@Stradlin: Szerintem, ez nem ennyire egyszerű, mert nincs értelme a Kabátfalvi Bíróságra tenni olyan, komplex ügyeket mint pl. a sukorói, mert az ottani bíró jó ha életében találkozik ilyen kaliberű üggyel.

Az én tippem egyébként az, hogy Kecskeméti Bíróság kapja az ügyet, ők igazi pincsikutyák.
süti beállítások módosítása