Véget ért a sukorói nyomozás

2012. március 19.

az utolsó kihallgatás jegyzőkönyve

Az ügyészség minapi tájékoztatása szerint lényegében véget ért a sukorói nyomozás, és április elején megkezdik az iratismertetést. Nem kétséges, az ügyet csakazértis elviszik a vádemelésig. 

Behívtak kihallgatásra, de egyetlen kérdést sem tettek fel, hanem felajánlották a "lehetőséget", hogy én mondhassam el, amit még szeretnék. Hát elmondtam...

Tételesen végigmentem a 2010. augusztusi gyanúsításban foglalt ügyészségi állításokon, melyeket azóta egyenként megcáfoltak dokumentumok vagy tanúvallomások. A konkrét felvetésekre, észrevételekre természetesen semmilyen reakció nem hangzott el. De hát ez nem meglepetés, a nyomozás végzői sosem voltak felhatalmazva arra, hogy önállóan alkossanak véleményt, vagy jóváhagyás nélkül döntsenek.

Most tehát két eset elméleti eset van:

- vagy vannak olyan olyan "bizonyítékok", melyek alátámasztják az ügyészség gyanúját, de ezeket a nyomozás során nem tárták a gyanúsítottak elé, tehát nem biztosították jogukat a védekezésre;

- vagy nincsenek ilyen bizonyítékok, akkor viszont a gyanúsítás fenntartása törvénytelen.

A kérdés csak az, hogy a látszat fenntartása érdekében melyik törvénysértő magatartást választja az ügyészség.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tatraimiklos.blog.hu/api/trackback/id/tr444325569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Stradlin 2012.03.22. 01:26:37

"vagy vannak olyan olyan "bizonyítékok", melyek alátámasztják az ügyészség gyanúját, de ezeket a nyomozás során nem tárták a gyanúsítottak elé, tehát nem biztosították jogukat a védekezésre;" Az ügyészségi szóvivő szerint vannak.
Amúgy a gyanusított tudtommal csak iratismertetéskor ismerheti meg az összes bizonyítékot.

Tatrai Miklos 2012.03.22. 12:29:08

@Stradlin:
Majdnem jól tudod. Valóban az iratismertetéskor kell megmutatni mindent, ami a vádat alátámasztja.
DE a nyomozás során teljes körű bizonyítási eljárást kell lefolytatni, és a bíróság számára prezentálni kell a terhelő és a mentő körülményeket is. Elvben.
Persze úgy nehéz teljes körű bizonyítást lefolytatni, hogy pl. a vallomások közti ellentmondásokat nem próbálják meg tisztázni.
A törvény szerint pedig a gyanúsítottnak is joga van a védekezésre, nem csak a vádlottnak. Úgy pedig elég nehéz védekezni, ha ők állítanak valamit, de nem tudod, mi alapján, és nem is mutatják meg a "bizonyítékokat"
Gondold el, van például a fehérvári polgári peres ítélet. Az önmagában keresztbe veri a gyanúsítás összes lényeges pontját. Jogilag megtehetik, hogy nem veszik figyelembe. De ez nooormális?
süti beállítások módosítása