Questor-ügy: az erdő a fákon túl

2015. április 01.

Tegnap rohamtempóban megszavazta az Országgyűlés a Questor-ügyi törvényt, aminek célja a politikai duma szerint az, hogy a károsultak számára biztosítsák a cég és a gazemberek vagyonát. Már önmagában is gáz, hogy ezt a nívótlan, szakszerűtlen, a jogállamisággal ellentétes törvényt nem csak a fideszes mamelukok, de a Jobbik és a teljes MSZP-frakció is megszavazta.

Az egész azonban egy igazi nagy átverés, aminek teljesen más célja van. Valószínűleg a mezei fidesz-képviselő sem tudta, mit szavaz meg. De hogy a baloldal legnagyobb pártja, a demokratikus ellenzék legnagyobb ereje félelmében vagy tudatlanságában ennyire hagyja magát átverni, és az évtized talán legnagyobb disznóságához adja a nevét, arra szavakat is nehéz találni.

Szó sincs ugyanis a károsultakról. Azt hogy az összes érintett cég és magánszemély vagyonát, beleértve az átjátszott vagyonokat is, zár alá vegyék, az eddig hatályos törvények is lehetővé tették. Csak lépni kellett volna. Ahhoz sem kellett törvény, hogy az eljárások végén a zárolt vagyont a károsultak kapják meg. Mindez szemfényvesztés, hogy elterelje a figyelmet a nagy rablásról.

A törvényt a teljes pénzintézeti szektorra alkalmazni kell. Ha az egyszeri nyomozó úgy gondolja, hogy az OTP helyi kirendeltségében valaki elkövetett egy 50 millió forintos csalást, és elrendeli a nyomozást, a törvényt alkalmazni kell. Márpedig a törvény nem mást mond, minthogy ebben az esetben helye van (a személyes felelősség vizsgálata előtt, megelőző intézkedésként) a cégcsoport egész vagyonát, a cégjegyzésre jogosult összes személy össze vagyonát, a vezető tisztségviselők és a könyvvizsgáló összes vagyonát zár alá venni. Vagyis a konkrét esetben az OTP cégcsoport teljes vagyonát (ami a részvényeseké), több ezer banki alkalmazott magánvagyonát, és persze az összes főnök teljes magánvagyonát, beleértve Csányiét is, zár alá lehet venni. Nem elvenni tőlük, csak a vizsgálat végéig biztonságba, az állam óvó karjaiba helyezni. Egy ilyen nyomozás persze évekig is tarthat, hát istenem. Senki nem mondta, hogy az illetők bűnösök, persze hogy nem. Csak óvintézkedés, vissza fogják kapni a vagyonukat, vagy ami maradt belőle.

Szóval ezzel a törvénnyel az állam - rendőri segítséggel, akár egy színlelt nyomozással - bármely magyar bankot, biztosítót, nyugdíjpénztárt elvehet a tulajdonosoktól. Kicsinálhat bármely bankvezért, lenullázhat hatalmas vagyonokat. Ez a valódi cél.

Aki mostantól mostantól Magyarországon tartja a megtakarítását, illetve a pénzintézeti szektorban osztályvezetői szinten vagy afölött dolgozik, mindenét kockáztatja.

És persze adódik a kérdés: nem volt ez véletlenül előre kitalálva?

 

Update: a szavazás előtti utolsó pillanatban a törvény annyit puhult, hogy a bankokhoz bekötött brókerekre és a bankárokra nem vonatkozik, csak a független brókercégekre.

A bejegyzés trackback címe:

https://tatraimiklos.blog.hu/api/trackback/id/tr997326324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása