Az LMP bátorságáról

2012. október 02.

Immár több, mint két hónapja, július 27-én a Népszabadságban megjelent egy hosszú interjú Jávor Benedekkel, az LMP frakcióvezetőjével. Nehéz feledni, hogy az LMP mindezidáig milyen szerepet töltött be a sukorói ügyben: feljelentést tettek egy politikai vita miatt, majd hamis állításokkal kampányoltak hónapokon keresztül, és hazugságokkal járattak le embereket és pártokat. Mindezt a "lehet más" jegyében.

Hát nem lett. A hivatkozott interjúban Jávor Benedek láthatólag a mai napig büszke minderre, a tények pedig vajmi kevéssé zavarják: például simán korrupciós ügynek nevezi a sukoróit. A beszélgetést olvasván azon frissiben levelet írtam a hivatalos, parlamenti emailcímére. Mivel választ már több, mint két hónapja nem kaptam, ez úton teszem közzé levelemet. Legalább a kérdések legyenek olvashatók, ha a válaszokat nincs bátorság megírni.

"Tisztelt Frakcióvezető Úr!

Nagy szomorúsággal olvastam mai interjúját a nol.hu-n.
Az Önök álláspontja kezdettől fogva világos és konzekvens a kiemelt beruházásokról szóló törvénnyel kapcsolatban. Álláspontjukat nem csak értem, de sok szempontból még egyet is értek vele. Így aztán teljesen logikus volt, hogy az LMP ezen az elvi alapon kezdettől fogva támadta a sukorói beruházást. Az, hogy a politikából büntetőügyet csináltak, már ízlésünk különbözőségére vall. Mint ahogy az is, hogy Ön még most is korrupciós szövegkörnyezetben emlegeti ezt az ügyet, holott soha a legkisebb információ sem vetődött fel e tekintetben. De talán, talán még ez is befér a politika keretei közé.
 
Ön azonban mai interjújában merőben új kijelentéseket is tett. Miután a beruházást támadó büntetőjogi fellépésük kudarcot vallott, új politikai álláspontot fogalmazott meg:
"Ma is azt gondolom, hogy a sukorói telekcsereügyletnél történtek olyan események, amelyek finoman szólva sem egyeztethetőek össze a magyar joggal. Ezt alátámasztja, hogy öt ember ellen vádat is emeltek az ügyben. A mi gyanúnk tehát megalapozott volt."
Megtisztelne, ha elárulná, Ön szerint mik azok az események, melyek nem egyeztethetők össze a magyar joggal.
Megtisztelne, ha elárulná, Ön szerint ezekből az eseményekből milyen módon következik a hűtlen kezelés (=szándékos károkozás) miatti vádemelés.
Megtisztelne, ha elárulná, milyen dokumentumok alapján jutott erre a következtetésre.  
Azt látom ugyanis, hogy Önök alapvető információkkal nincsenek tisztában, s az elmúlt évek ügyészségi propagandája Önöket is megtévesztette.
Minden bizonnyal ez az oka annak is, hogy Önök  - jogvédő politikai gyökereik ellenére - soha nem emelték fel a szavukat a sokszorosan jogsértő ügyészségi eljárás, a bíróság által kimondottan is jogszerűtlen előzetes letartóztatás, a folyamatban lévő eljárás kormányzati céljainak megfelelő jogszabálymódosítások, a polgári bíróságok és az ügyészség közötti "különleges" kapcsolat, a sajátos kihallgatási gyakorlat, s egy sor más visszásság ellen sem.
Tisztelt Frakcióvezető Úr!
Meggyőződésem, hogy ebben az ügyben - bár eljárási hibák bármely eljáró állami szervnél lehettek - semmilyen szándékos jogszabálysértésre nem került sor.
Meggyőződésem - s ezt a nyomozás iratai is igazolják -, hogy ezt az ügyészség is pontosan tudja.
Ez az ügy minden bizonnyal a 21. század első politikai koncepciós pere lesz Magyarországon. Ezért örülnék annak, ha politikai kommunikációjukban tartózkodnának a megalapozatlan, ártatlan embereket besározó állításoktól. Ugyanakkor megtisztelne azzal, ha tevékenységükben hangsúlyt kapna az eljárás adatainak és folyamatának megismerése, valamint a jogállamisággal nem összeegyeztethető eljárási elemek politikai és jogi bírálata.
Bármelyikben készséggel állok rendelkezésére.
Üdvözlettel:
Tátrai Miklós"

Címkék: sukoró LMP 13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tatraimiklos.blog.hu/api/trackback/id/tr94816976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Stradlin 2012.10.03. 09:55:23

"Minden bizonnyal ez az oka annak is, hogy Önök - jogvédő politikai gyökereik ellenére - soha nem emelték fel a szavukat a sokszorosan jogsértő ügyészségi eljárás, a bíróság által kimondottan is jogszerűtlen előzetes letartóztatás, a folyamatban lévő eljárás kormányzati céljainak megfelelő jogszabálymódosítások, a polgári bíróságok és az ügyészség közötti "különleges" kapcsolat, a sajátos kihallgatási gyakorlat, s egy sor más visszásság ellen sem."

Hát igen, ezt valóban nem tették, ezzel egyetértek. Másrészt az is tényleg zavaró, hogy a sukoró ügyet a mai napig korrupciós ügyként kezelik. Az a baj, hogy legtöbbször a hűtlen-hanyag kezelés, hivatali visszaélés és hasonló ügyeket egyszerűen korrupciós ügynek nevezik a médiában is. Persze egy képviselőnek illene tudni a különbséget. Azt már csak én teszem hozzá, hogy hűtlen kezeléses és hivatali visszaéléses ügyeknél sokszor van korrupció/vesztegetés is, csak azt nehezebb bizonyítani. De a Sukoró úgynél ez nem merült fel, tudom.

Stradlin 2012.10.03. 16:23:57

Amúgy a sukorói ügy már nem is sláger a médiában. :) Jó, tudom, hogy ez a vádlottaknak pont rossz, de a média ilyen. Komolyabb ügyek vannak most a célkeresztben, Aranykéz utca, Fenyő..
Kíváncsi vagyok hozzá mernek e nyúlni ahhoz a médiaszemélyiséghez/médiavállalkozóhoz, akit a Fenyő gyilkosság megrendelőjének tartanak. Mindenestre a fényképe az illetőnek ki volt tűzve az NNI Döglött Ügyek osztályának volt vezetőjének az irodájába 2004-ben. Ezt, egy a Fenyő ügyben kihallgatott tanú mondta el több fórumon is. Visszatérve Sukoróhoz, tényleg kár, hogy Szolnokra tették, egy-két tárgyalásra bementem volna, meg gondolom a sajtó is többször lett volna jelen.

Stradlin 2012.11.14. 12:05:10

hvg.hu: A Fenyő-ügyben van egy felbujtó is. Bár ön sosem nevezte meg, eddigi nyilatkozataiból kiolvasható, hogy egy befolyásos, büntetlen előéletű személyre gyanakszik. Márpedig kizárt, hogy egy ilyen ember közvetlenül kapcsolatba kerüljön az elkövetőkkel, így kellett lennie valakinek, aki közvetített. Ha a katonákat sikerül is megfogni, lát-e esélyt arra, hogy a felbujtóra is rá tudják bizonyítani a bűncselekményt?

K. L.: Amikor az ügyésznek odaadtam a Fenyő-ügyben keletkezett irathalmazt, akkor ő azt mondta: a megbízói oldalról nagyon sok mindent tudunk bizonyítani, de a végrehajtói oldalról nem. Konkrétan az nem volt eléggé bizonyítva, főleg tárgyi bizonyítékokkal alátámasztva, hogy ki lőtt. Azt viszont bizonyítottnak látta, hogy kinek állt érdekében és ki akarta megöletni az áldozatot. Az ügyész azért ellenezte a vádemelést – utólag is azt kell, hogy mondjam, okosan –, mert azt mondta, a felbujtót nem lehet tettes nélkül elítélni. Bár nem tudom, hogy áll most a nyomozás, de szerintem Rohác DNS-ével a végrehajtói oldalhoz kerülnek közelebb a kollégák. Márpedig ha a végrehajtói oldal tisztázható lesz, akkor szerintem ugyanahhoz a felbujtói-közvetítői körhöz jutnak majd el, amelyhez mi annak idején eljutottunk. Az általam feltételezett felbujtót természetesen most sem szeretném megnevezni.

hvg.hu: El tudja képzelni, hogy valaha bilincs kattanjon ennek az illetőnek a csuklóján is?

K. L.: Hogyne, simán.

hvg.hu: Beszélt egyébként ezzel az emberrel még a nyomozás alatt?

K. L.: Igen, többször is.

hvg.hu: Nyugodt volt az illető?

K. L.: Nem.

hvg.hu: Elmondta neki, hogy őt gyanúsítja?

K. L.: Nem, mert az már gyanúsítás lett volna. De azt gondolom, ő pontosan tudta, hogy őt gyanúsítjuk. Belátom, ebben a témában kicsit sejtelmesen beszélek, de nagyon szeretném, ha ez a nyomozás eljutna a végkifejletig és elmondhatnám, hogy egy lépésre voltunk a Fenyő-gyilkosság megoldásától, milyen oda-vissza működő nyomozási fogásokkal próbáltuk kiugrasztani a nyulat a bokorból, bizonyos szituációban provokálva az ellenfelet.

hvg.hu: Ennek a provokációnak a része volt az is, amikor úgy nyilatkoztak a sajtónak, hogy nagyon közel járnak a megoldáshoz?

K. L.: Nem egy sajtónyilatkozatot adtunk ki annak érdekében, hogy valamit megmozdítsunk. Egyébként nem eredménytelenül.
hvg.hu/itthon/20120726_kovacs_lajos_interju

„2004 szeptemberében eltűnt lányom és 4 unokám miatt kerültem kapcsolatba Incze Zsuzsával. Amikor megismerte családunk tragikus helyzetét, szakértőjéhez irányított minket, talán az majd tud segíteni!
Az NNI-ben kötöttünk ki, megdöbbenésünkre K(ovács) Lajosnak tettünk - kérésükre - tanúvallomást. Már senkit nem érdekelt, hol is van a lányom és négy unokám, csak az, hogy unokáim apja - P(ortik) Tamás - mikor, hol, hány alkalommal találkozott lányom kíséretében Gy(árfás) Tamással. Később, amikor kiderült, hogy egy milliárdos ingatlan kapcsán 2004-ben bizonyíthatóvá vált lányom - persze nem az övé, hanem P(ortik) Tamásé - és Gy(árfás) Tamás kapcsolata, hirtelen leállt a nyomozás. K(ovács) Lajos azt mondta: „nincs meg a politikai akarat, hogy tovább nyomozhassanak.
www.privatkopo.hu/WebArticleShow.aspx?MN=Hirmix&LN=Hungarian&AGM=Hirmix&AN=portikrisko

Stradlin 2012.11.15. 22:35:48

atv.hu/cikk/video-20121115_csaszy_zsolt

Itt Császy rémtörténetekről beszél..
Ha ez igaz, akkor ezek tényleg rosszabbak, mint Kellerék.

Stradlin 2012.11.16. 20:33:25

Ez a - behatolunk, összetörjük a gyerekek fényképeit, majd elmegyünk- történet halál komoly???

Stradlin 2012.12.14. 00:51:57

@Tatrai Miklos:
Ez lehetetlen, ez nagyon durva!!
Ez akkor nem szimplán rendőrségi, hanem titkosszolgálati ügy. Ami azért érdekes, mert sokáig ott még az Orbán kormány alatt is a Bajnai által kinevezett vezető volt. Kérdés, mikor történt az "akció".

Stradlin 2012.12.14. 01:03:05

@Tatrai Miklos:
Feljelentés történt az ügyben? Tudtommal a Nemzeti védelmi Szolgálat nyomozhat titkosszolgák ellen.

Tatrai Miklos 2012.12.15. 13:59:40

@Stradlin: Rosszul tudod, az ügyészség nyomozhat ellenük :) :( De az ilyen akciókat nem is a hivatásosok szokták csinálni...

Stradlin 2012.12.15. 14:26:22

@Tatrai Miklos:
Ja igen,az ügyészség(talán csak a katonai) nyílt nyomozást folytathat titkosszolgák ellen is, az NVSZ meg titkos nyomozást.

Igen az ilyen akciókat nem a hivatásosokra bízzák, hanem a velük kapcsolatban álló bűnözőkre.
süti beállítások módosítása