Kerki: viccek egy vádemelés kapcsán

2013. május 07.

"Megy a székely az esztenán a fiával, jó darabon nem szólnak egy szót sem, majd a gyerek a kisbaltával hátba vágja az apját. Az öreg csodálkozva hátrafordul: Fiam, ez most vicc volt, vagy komoly. Komoly, édesapám. Akkor jó, mert viccnek erős lett volna." - ez a régi vicc jutott eszembe, mikor a sajtóból értesültem arról, hogy Keresztes főügyész vádat emelt a moszkvai ingatlanügyben. 

Már az is, hogy előbb szólnak a sajtónak, mint a vádlottaknak, önmagában megkérdőjelezi az eljárás tisztességét. De hát ennél sokkal többről van szó. A vádiratot ugye még nincs módunk ismerni, csak az ügyészi közleményt. Ebből az derül ki, hogy vádat kellett emelni, bár erősen homályos, hogy miért. A főügyész arra hivatkozik, hogy az ingatlan 23 millió dollárért kelt el, miközben nem sokkal később 108 millióért adták tovább az orosz államnak. Ez tény. De.

Semmilyen okirat nem igazolja, hogy a 108 millió a reális ár, és nem az orosz állam fizetett túl sokat. Mindegy is: az ügyészség által hivatkozott 108 millió nem a magyar állam által eladott épület ára, hanem: az elbontandó épület, a később megszerzett telek, az azóta megfizetett adók (pl. áfa), az orosz ügynök jutaléka, stb. A közlemény - és nyilván a vádirat is - mindezt nemes egyszerűséggel elhallgatja. Egyetlen adat sincs arra, hogy a magyar állam által eladott épületet az orosz állam drágábban vette volna meg.

Mint ahogy azt is, hogy a magyar állam az épületet csak annak adhatta el, akit az orosz kormány kijelölt. Nem volt szabad piac, nem volt szabad verseny. Csak egy forgalomképtelen ingatlan. A vádirat összes többi hablatyolása összeesküvésről és bűnpártolásról már csak a hab ezen a tortán.

Azt, hogy értékkülönbség van, a főügyész találta ki, majd erre a fikcióra egy 3 éven át tartó nyomozást, a Fidesz pedig egy egész elszámoltatási kampányt épített. Persze, erre a célra biztos jó az ügy. Hiszen a tárgyalás majd szeptemberben indul, s a választási kampány alatt minden bizonnyal sor kerülhet majd az egész Gyurcsány-Bajnai kormány bírósági kihallgatására. Kell ennél több? Láthatóan nem volt hiábavaló a kitüntetés 2 évvel ezelőtt.

A hír olvastán beszéltem a vádlott-társakkal. A borzasztó az, hogy a teljesen abszurd és törvénytelen eljárás utáni  vádemelés már szinte ki sem hozott senkit a sodrából. Velük beszélgetvén egy másik vicc jutott eszembe: "Hogy vagyunk, hogy vagyunk? - viccelődött Rákosi elvtárs a kulákokkal. Jól vagyunk, jól vagyunk - viccelődtek a kulákok Rákosi elvtárssal." 

A bejegyzés trackback címe:

https://tatraimiklos.blog.hu/api/trackback/id/tr345287122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása