Nyílt levél Oszkó Péternek

2012. április 19.

Kedves Péter!

 

Az elmúlt három évben tartózkodtam attól, hogy reagáljak azokra a bírálatokra, melyeket a személyem és munkám kapcsán valaha is megfogalmaztál. Sőt, amikor lehetőségem volt rá, a szakmai tisztességedet megvédtem, mert nem volt okom azt kétségbe vonni.

Éppen ezért is meglepetéssel olvastam tegnapi, az MTI-nek adott nyilatkozatodat, melyet a munkaviszonyom jogellenes megszüntetéséről szóló bírósági ítéletről adtál. Előtted ugyanis senki nem érezte szükségét annak, és senki nem vette a bátorságot ahhoz, hogy egy írásba nem foglalt, következésképp részleteiben nem ismert ítéletet kommentáljon. Sem a pernyertes, sem a pervesztes fél. Te, aki még a szóbeli indoklást sem hallottad, igen.

Örülök következetességednek, hogy kitartasz 3 évvel ezelőtti döntésed helyessége mellett. De jó lenne ezt a következetességet mindenben alkalmazni. Azt mondod például, hogy az MNV dolga most az, hogy a Te korábbi döntésedet megvédje, s ne politikai támadásokra használja fel ellened. Amikor miniszter, s az MNV tulajdonosi jogait gyakorló személy voltál, nem érezted szükségét annak, hogy az MNV-t, annak döntéseit és munkatársait megvédd a politikai támadásoktól. Sőt.

Nem érdekelt az sem, hogy az általad megszüntetett munkaszerződés rendelkezett arról, hogy a felek annak megszűnése után sem minősítik egymást a nyilvánosság előtt, és már 3 éve is részletes sajtóközleményben bíráltad a tevékenységemet.

Hallgatsz arról, hogy a bíróság azt is kimondta: Neked egyáltalán nem volt jogod megszüntetni a munkaviszonyomat – semmilyen módon sem. És láthatóan még most sem érted, mi a különbség a rendes és a rendkívüli felmondás között. Ha nem tetszett a munkám, rendes felmondással bármikor elküldhettél volna – igaz, a törvény szerint egy évi átlagkeresetemet ki kellett volna fizetni. Ezt te politikai okokból nem vállaltad fel. A rendkívüli felmondást választottad, hiszen azzal nem jár pénz, a per meg sokáig tart.

Közleményedben azt állítod: a felmentésemről szóló döntéseddel senkit nem ért kár, mert csak azt ítélte meg most a bíróság, amit 2009-ben is ki kellett volna fizetni. De nem mondasz igazat. Ha szabályosan, rendes felmondással küldesz el, egy évi átlagkeresetet kellett volna a részemre kifizetni. A bíróság döntése szerint most az elmúlt 3 évre szóló elmaradt átlagkereset jár, plusz kártérítés, kamatok és ügyvédi költség. A különbség bőven több, mint százmillió forint.

Most azt mondod, fel sem merülhet, hogy Tátrai Miklóst meg kellett volna tartani. Ezek szerint nem emlékszel arra, hogy békés távozásom fejében másik vezető állami állást ajánlottatok fel, csak én ezt az eljárást visszautasítottam. Nyilván nem emlékszel arra sem, hogy a közös megegyezéses távozást is megkísérelted.

Mindez azonban semmiség ahhoz képest, hogy kijelented: pernyertességemet furcsa fénybe helyezi az a tény, hogy azóta több ügyben is meggyanúsítottak. Jogász vagy, pontosan tudnod kellene, hogy a munkaügyi pernek és a büntetőeljárásoknak semmi közük egymáshoz. Az egyetemen tanulnod, de legalább hallanod kellett volna az ártatlanság vélelmének elvéről is. Ráadásul politikus vagy, egy volt baloldali kormány politikusa. És most nem kevesebbet sugallsz, mint hogy akit a jobboldal által kreált politikai jellegű ügyekben gyanúba kevernek, az bűnös, és még más ügyben sem lehet igaza. Nem kívánom, hogy hasonló helyzetbe kerülj, mint én az elmúlt 2 évben. Nem kívánom tudni azt sem, mivel kerülted el az ilyen helyzeteket. De ezt a megközelítést minden tisztességes, a baloldali kormányok alatt szolgált, és azóta besározott ember nevében kikérem magamnak.

Az általad most felvállalt álláspontot eleddig csak a politikai mezőny jól lehatárolható, szűk köre képviselte. Úgyhogy ne lepődj meg, ha egyszer tükörbe nézel, és Budai Gyula arcát látod.

 

Budapest, 2012. április 18.

 

Tátrai Miklós

A bejegyzés trackback címe:

https://tatraimiklos.blog.hu/api/trackback/id/tr874459600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Stradlin 2012.04.20. 00:22:08

+ egy eléggé off jellegű kérdésem lenne.

A kérdés azért jutott eszembe, mert egy jó barátom a napokba mesélte,hogy járt az egyik ismerőse.

10 napig volt a gyorskocsi utcában(lehet máshova is átvitték), mivel egy eu-s országban körözés alatt volt és ott várta a kiadatását. A végén persze kiderült, hogy csak véletlenül keveredett bele valamibe és fel is mentették. Szóval ő mesélte, hogy borzalmas körülmények uralkodnak ott, és gyakorlatilag amíg ki nem adták csak az ügyvéddel tarthatott kapcsolatot,azt se tudta pontosan miért került oda, a családdal egyáltalán nem beszélhetett. Az étel ehetetlen, a két cellatárs közül az egyik egy ügyvéd volt, a másik pedig egy többszörösen visszaeső, kigyurt,tetovált,agresszív alak,aki a saját bevallása szerint is a bűnözésből él. Az elején még éjszaka se mert aludni miatta. Maradjunk annyiba,hogy volt is miért tartania tőle. Amikor vitték a repülőtérre,hogy átadják az eu-s országnak,úgy bántak vele mint egy anya gyilkossal. Kéz és lábbilincs,fegyveres kisérők. Az ügy ehhez képest pitiáner volt amivel vádolták,majd fel is mentették.

Szóval arra szeretnék rákérdezni,hogy te hogy bírtad a börtönben? Négy hónap azért elég hosszú idő....

Stradlin 2012.04.21. 20:09:01

+ 2 kérdés még.
1.Oszkó Péter is utalt rá az általam belinkelt videóban, hogy a polgári bíróság kimondta a szerződés semmisségét. Tulajdonképp miért dötött így a bíróság? A pilisi-albertirsai telkek értékaránytalansága miatt?

2. A Kerki-s kihallgatásod során érdeklődött az ügyészség volt kormányzati szereplők érintettségéről? Logikus lenne, hiszen nem véletlenül a KNYF folytatja az eljárást.

Stradlin 2012.04.27. 18:05:36

+ még egy...

"A Magyar Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács tagja Tátrai Miklós vezérigazgatónak azonban tudomása volt arról, hogy 2008. március 14-én a Diamond Air ismeretlen tulajdonosi hátterű társaság képviselőjével a Magyar Állam képviselője adásvételi szerződést írt alá, mely szerződés 23,6 millió USA dollár vételárat tartalmazott. Tátrai Miklós tudomást szerzett arról is, hogy a vevő e szerződés alapján 2008. március 17-én 21,3 millió USA dollárt átutalt az állam részére, ami jóváírásra került az MNV Zrt. értékesítési, bevételi számlájára, ez az összeg a 2008. március 17-ei MNB forint középárfolyamon 3,5 milliárd Ft összegben került konvertálásra."
Ezt a szerződést ugye Székely Árpád írta alá. Nem a szerződésnek megfelelő összeg érkezett meg az MNV-hez... Ez hogy lehet? A novemberi szerződésen is már csak a 21,3 millió dollár szerepel. Talán a külügyesek vonatkozásában mégis csak vizsgálja az ügyészség a vesztegetés lehetőségét...

forrás: index.hu/belfold/2011/09/15/gyanusitottkent_hallgattak_ki_csaszy_zsoltot_a_moszkvai_ingatlanugyben/

Tatrai Miklos 2012.04.27. 23:03:12

@Stradlin:
Szia, látom nem nyugszol :)
Bocs, mint láthatod, a héten sok olvasnivalóm volt, de most válaszolok mindenre sorban.

1.Sukoró polgári per: A bíróság két okot talált a semmisségre. Az egyik a bírósági szakértő által megállapított értékaránytalanság, s ez logikailag tiszta ügy. A másik viszont az, hogy a bíróság elemzése szerint a döntést hozó 4 vagyontanácsi tag közül egynek (nem nekem) másra irányult a szándéka, mint ami a szerződésben volt (vagyis ő kaszinót akart Sukoró és nem autópályát Albertirsán). Megmondom őszintén, azt nem értem, hogy lehet ítéletet alapozni a mivoltvalakiszerintvalakifejében faktorra, de ez esetben így történt. Az a bíró mérlegelési körébe tartozott, hogy kifizetteti-e a különbözetet, vagy semmisséget állapít meg.
2. Kerki-ügyben nem tudom, miért a KNYF nyomoz, tudtommal parlamenti képviselők érintettségét (Veres, Gyurcsány, Göncz) csak a Fidesz-sajtó erőlteti. Engem mindenesetre nem kérdeztek ilyenről.
3. Ami a Kerkis szerződést illeti, én a mai napi nem láttam az állítólag 3 féléből egyet sem. A gyanúsítás egy baromság, semmi sem támasztja alá, hogy a 2005-ben vagy a 2008-ban Moszkvában aláírt szerződés valaha is eljutott volna az MNV-be vagy a jogelőd KVI-be. Így aztán nem is tudom, mi van bennük. Később kiderült, hogy a cég 2005-ben már utalt 2 millió előleget, ami meg is érkezett a kincstárba, el is tették, bár nem tudták, mi az. Szóval szerintem az orosz kormány már 2005-ben kijelölte a vevőt, az meg az orosz gyakorlat alapján úgy értelmezte, hogy már csak fizetnie kell, jogi procedúra nincs. Utalt 10%-ot, majd szóltak neki, hogy ez így nem jó. A második szerződés "teljesedésekor"ezért levonták a korábban már átutalt pénzt.
Na ezek azok a dolgok, amikről mi semmit sem tudtunk. Jött valahonnan 21 mUSD, szerződés nincs, keressük a feladót, nyilatkozik hogy téves és kéri vissza, de nem ad aláírási címpéldányt meg számlaszámot, így a pénz, ami a magyar államot nem illeti meg, letéti számlára kerül - ez volt az MNV eljárása. Közben lefolytattuk a rendes pályázatot, eredményt hirdettünk, és vártuk a vételár megérkezését. Innentől passz, mert megszűntem vezérigazgatónak lenni. Jó bonyolult, tudom, de korrupciós szál nincs itt sem.
4. Az előzetessel az a legnagyobb baj, hogy nem tudod, meddig tart. Ez a bizonytalanság őröl fel, ha nem vagy fejben rendben. A külsőségek részén meg csak röhögni szabad, akkor is, ha nagyon nehéz. Sosem felejtem el, amikor a fehérvári tárgyalásra vittek a ketreces mikrobusszal, késve indultunk, ezért a reggeli csúcsban szirénával mentünk át a városon - piros lámpa, szembe sáv, amit el tudsz képzelni. Mindezt úgy, hogy ülsz egy kb 1x1-es ketrecben egy 10 centi széles deszkán megbilincselve, mert veszélyes bűnöző vagy. Esélyed sincs kapaszkodni :-/
Sok hasonló sztori van, nem tudom hogy a lábbilincs, a sörétes puskás őr, vagy a reggelre összevissza csípő poloskák, az időnként előforduló pszichopata őr, vagy az idióta bürokrácia viszi a prímet, de nagyon sokat és őszintén lehet röhögni az egészen. Nem csak kínodban, hanem azért is, mert látod, hogy ezt az egész agyamentséget pár idióta (nem az őrök) mennyire komolyan veszi. Szerintem aki olvasott mondjuk Faludyt, de akár csak a Svejket, az tudja megfelelően kezelni.

Stradlin 2012.04.28. 18:46:21

Ezek szerint a cellatársakkal nem volt problémád. Szerencséd volt akkor.
Én amúgy a helyedben tuti megírnám,majd kiadnám az ott szerzett "élményeimet". Szabadi Béla után szabadon.
süti beállítások módosítása