Handó még mindig nem érti

2013. december 18.

Elképesztő interjút adott Handó Tünde a Népszabadságnak az Alkotmánybíróság két héttel ezelőtti döntésével kapcsolatban. Tökéletesen félremagyarázza az AB döntését, és fajsúlyos tényeket hallgat el saját eljárásával kapcsolatban.

Hogy fontosnak tartotta két közlemény kiadása után külön meg is szólalni, az érthető. De hogy miért kell hosszan magyarázni a megmagyarázhatatlant

Ne szépítsük a tényeket: az Alkotmánybíróság minden lényeges ponton helyt adott azoknak az indítványoknak, melyek kérték a kijelölési eljárás alaptörvénybe és nemzetközi szerződésbe ütközésének vizsgálatát. Ezt az álláspontot az érintett büntetőügyek vádlottjai és védői már egy-másfél évvel ezelőtt megfogalmazták, és kérték a törvény alkotmányossági vizsgálatát. Ezt megtehették volna az eljáró bíróságok és az OBH is. Az ő indítványukra az Alkotmánybíróságnak soron kívül kellet volna dönteni, s már rég túllennénk az egész hercehurcán. De nem – Handó inkább erőből lenyomott mindenkit, ahelyett, hogy kérdezett volna. Most nem történt más, minthogy az AB is kimondta, amit az OBH-n kívül majd mindenki 2011. óta hajtogat.

Handó azt állítja, az ő döntéseit senki nem semmisítette meg, az AB elutasította az erre vonatkozó indítványokat, így azok hatályban vannak, nincs velük semmi probléma. De hatalmasat csúsztat, amit bírósági vezetőként legalábbis nem illene megtennie. Az Alkotmánybíróság ugyanis azt mondta: nincs hatásköre Handó eseti döntéseinek vizsgálatára, de az azok alapjául szolgáló (a döntési jogkört megteremtő) törvény alkotmányellenes. És külön felhívta a figyelmet arra, hogy az érintett, még folyamatban lévő ügyekben sem lehet alkalmazni. Akkor mitől is van minden rendben?

Az interjúban Handó most úgy tesz, mintha nem ő lett volna az egyik élharcosa a vitatott szabályozásnak, és nem egészen alapvető problémákra világított volna rá az Alkotmánybíróság. Ugyanis nem eleve az ügyáthelyezés lehetőségét kifogásolták, hanem annak módját. Nevezetesen: jogsértő hasraütéssel (előre rögzített normatív szabályok nélkül) eldönteni, hogy melyik ügy kerül másik bíróságra, illetve jogsértő hasraütéssel (előre rögzített normatív szabályok nélkül) eldönteni, hogy melyik bíróságra kerül az ügy. A vitatott eljárásokban mindez kétségkívül így történt, normatív szabályok nem voltak.

Nincs magyarázat, csak rossz érzés azzal kapcsolatban, hogy a Fővárosi Törvényszékre érkezett sok ezer ügyből miért pont azt a 9 büntetőeljárást helyezték át. Nincs magyarázat arra sem, hogy miért helyezték át az összes, politikához erősen kötődő ügyet (a 9-ből 4 ilyen!). A Sukoró-ügyben másfél éve nem tudjuk miért fogadta el Handó a Legfőbb Ügyész javaslatát a saját apparátusával szemben, és miért választotta a Szolnoki Törvényszéket. És persze nincs magyarázat arra, hogy ha Szolnokon mindössze egy bíró tárgyalja a hűtlen kezeléses ügyeket, akkor Handó döntése miért is nem jelenti a konkrét bíró kijelölését. Hát éppen ezeket a szempontokat akceptálta az Akotmánybíróság a döntése meghozatalakor…

Handó Tünde legdurvább megjegyzése azonban nem is a múltra vonatkozik, hanem a jövőre. Egyértelműen állást foglal ugyanis amellett, hogy az ügyeket be is kell fejezni ott, ahol azokat elkezdték- vagyis az általa alkotmányellenesen megnevezett bíróságon. Fontos ez a vádlottak és a vád érdekében is, érvel az OBH elnöke tegnapi közleményében, hiszen az eljárás gyors befejezése mindenkinek érdeke. Ebben igaza is lenne. Csak van egy nagy bökkenő: az Alkotmánybírás döntése ugyanis világos: az alaptörvényt sértő módon megkezdett eljárásokban törvényes ítéletet nem lehet hozni. Ezt ismerték fel az eljáró bírók, amikor sorra visszaadták az ügyeket a fővárosnak. De Handó mindezt nem akarja felismerni.

Ha most az ő nyomására az ügyek mégis folytatódnának a kijelölt bíróságon, a másodfok döntene arról, hogy az egész eljárást elölről kell kezdeni. Ez újabb másfél év, és 2015-ben fogunk ott tartani, mint 2012-ben, az ügyek indulásakor. Ez nem lehet társadalmi érdek, de a bíróságok érdeke sem. Az eddig törvénytelenül folytatott eljárások költségeit így is az államnak kell állnia. Felesleges ezt újabb jogtalansággal és újabb költségekkel tetézni.

Az ügyészség már elvett jó pár évet az életünkből, kettőt most Handó döntése is. Legyen már elég!

A bejegyzés trackback címe:

https://tatraimiklos.blog.hu/api/trackback/id/tr895697715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása