Kész a vádirat, lesz koncepciós per Magyarországon

2012. július 20.

Ma bejelentette az ügyészség, hogy hetekkel a törvényes határidő után benyújtotta a vádiratot a sukorói ügyben.

A jelek szerint az semmiben sem különbözik a 2 évvel ezelőtti gyanúsítástól, vagyis a nagy nekiveselkedésnek nem sok eredménye lett. Gyurcsány Ferenc megvádolását végül nem merték bevállalni, hiszen az a koncepciós per nyilván nemzetközi érdeklődést is kiváltott volna - fővádlott híján viszont sokkal kisebb lesz a törvénytelen eljárás visszhangja.

Így viszont felettébb érdekes maga a vád. Nincs ugyanis sem bűnszövetség, sem csoportos elkövetés, sem felbujtó. Vagyis az ügyészek szerint  Markó, Császy, az értékbecslő és én egymástól függetlenül, nem összebeszélve, bármiféle motiváció nélkül úgy döntöttünk, hogy keresünk valami hűtlen kezelni valót - és láss csodát, mindannyian a sukorói telekcserét választottuk ki. Aztán - továbbra sem tudva egymás ordas szándékáról - ki-ki meg is valósította a  gaztettet, s a külön-külön gaztettekből lett a sukorói ügy.

Bár a vád szövege még nem ismert, de az ügyészségi közlemény és az eddig ismert koncepciók szerint nagyjából a következő lehet:

Fehérvári Zsolt értékbecslő elhatározta, hogy az állam kárára meghamisít egy értékbecslést, mert csak.

Császy Zsolt, az értékbecslés megrendelője elhatározza, hogy hamis adatokat ad meg az értékbecslőnek, aki így az állam számára hátrányos értékbecslést fog készíteni.

Császy nem vette észre Fehérvári akcióját, és Fehérvári sem vette észre, hogy őt Császy megvezette.Elkészül az értékbecslés, melyet Császy és Fehérvári egymástól függetlenül meghamisított, illetve manipulált.  

Tátrai megkapja az előterjesztést, s annak részeként az értékbecslést is - nem tudván, hogy azt a két úr már preparálta. Bár erre utaló iratot nem kapott, és ilyet senki sem mondott neki, ő magától rá kellett jöjjön, hogy az értékbecslés rossz, és kár fog keletkezni. De ez nem érdekelte, döntött, mert csak.

A Vagyontanács tagjai közül Markó Andrea - abból következően, hogy ismerte a részletes beruházási szándékot - szintén fel kellett ismerje, hogy az értékbecslés valótlan tartalmú, de úgy döntött, inkább bűnözni fog, és elfogadja azt.

A Vagyontanács többi tagja - mert a majdani beruházást nem ismerte - nem is jöhetett rá, hogy a telek nem annyit ér. Szintúgy nem jöhettek rá az előterjesztést készítő, azokat szignójukkal jegyző munkatársak sem. Csak Tátrai és Markó, de ők viszont biztosan rá is jöttek, szándékuk viszont nem a korrekt döntés, hanem a károkozás volt.

Hát akinek ez logikus, annak fizetek egy kört az ügyészségi kantinban...

Nem kétséges tehát, amit eddig is állítottunk: koncepciós eljárásról, koncepciós vádról van szó.

Az ügyészség az eljárás során számos alkalommal sértette meg az eljárási szabályokat s a gyanúsítottak jogait - ezeket rendre a fejükre fogjuk olvasni a tárgyaláson.

S a fejükre fogjuk olvasni az iratok és a vallomások manipulálását, a tanúk befolyásolását, az indokolatlan letartóztatásokat, a közvélemény tudatos megtévesztését, és még nagyon sok mindent. A per főként erről fog szólni - merthogy a képtelen vád ellen nem kell sokat védekezni.

Az egyetlen izgalmas kérdés, hogy a kormánynak a per elhúzása, vagy a gyors és relatíve csendes lezárása áll-e politikai érdekében. Ha ugyanis az elhúzás, akkor az ügyészek a 150 tanú (közülük kb. 120 semmiről sem tud) meghallgatását indítványozza, és a tárgyalás a Fővárosi Törvényszéken marad - így garantáltan nem buknak bele a választások előtt. Ha a gyors és csendes lezárás, akkor Handó Tünde vidékre viszi a tárgyalást, és beérik majd kevés tanú meghallgatásával. Meglátjuk. Így is, úgy is látványos blama lesz. 

A bejegyzés trackback címe:

https://tatraimiklos.blog.hu/api/trackback/id/tr364667842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Stradlin 2012.07.20. 16:25:00

Bármennyire nem szeretem Gyurcsányt, de azt el kell ismernem, hogy az ügyészség itt akkor tényleg megrendelésre dolgozott. Ha nem emelnek vádat ellene bizonyítottság hiányában, akkor mi a fene alapján gyanúsították meg???

Az más kérdés, hogy elemzők mindig is azt írták, hoogy politikailag neki jól jött volna a vádemelés. Azt meg én teszem hozzá, hogy maximum felfüggesztettet kapott volna, mert amivel meggyanúsították, az egy piti dolog, amiért letöltendőt senki nem kap. Szóval amilyen hiperaktív(hipomán??) személyiség, biztos vagyok benne, hogy örült volna, ha a bíróságon tudta volna bizonyítani az igazát és ott hullik darabokra az ügyészség vádja.

A lényeg, hogy el kell ismernem én is tévedtem, és ebben Gyurcsány tuti ártatlan. Meg persze a többi vvádlott is, most már ebben is biztos vagyok.

Stradlin 2012.07.20. 23:44:03

"Tátrai Miklós, az MNV egykori vezérigazgatója a HVG-nek arról beszélt, hogy még a nyomozás megszüntetését is kilátásba helyezték a Sukoró-ügyben, ha „megoldja a főügyész úr nagy problémáját”, ami neki kétséget kizáróan azt jelentette, Gyurcsányt kellene „feladnia”. "

Ez hogy volt pontosan??? Émikor történt? Ez nagyon érdekelne!

Stradlin 2012.07.21. 16:22:25

Még egy kérdés lenne.

Császy Zsolt az Egyenes Beszédben azt mondta, hogy másképpen alakultak a kihallgatások, ha "az a meghatározott személy vezette". Kiről beszélt? Keresztes Imre főügyészről?

Tatrai Miklos 2012.07.26. 07:37:37

@Stradlin:
Köszi nagyon az interjút! Milyen szerény, visszafogott ember is tud lenni...
A kérdéseidre: Császy Keresztesre célzott, igen. Bár nem ő nyomozott, de az utóbb "érdekes"-nek bizonyuló kihallgatások nagy részén ő is ott volt.
A másik kérdésedre a dolog jellege miatt nehéz pontosan válaszolni - de már a nyomozás vége felé történt. Addig csak sajtóbeli üzengetések voltak.
Persze, hogy nem volt mivel begyanúsítani sem Gyurcsányt, egyszerűen hazudnak. Egyetértünk, hogy politikailag neki jött volna jól, de azért azt hidd el, hogy egy ilyen eljárás nagyon nagy lelki teher - nem hiszem, hogy bárki élvezné...

Stradlin 2012.07.26. 08:44:44

@Tatrai Miklos:
Persze, tudom, hogy nagy lelki teher és stigma is. Ez minden normális embert megvisel, bár nekem a nyilatkozatokból az jött le, hogy elég jól tudod kezelni. De a Gyurcsány féle politikusok más anyagból vannak gyúrva szerintem(illetve őt nem gyanúsítják súlyos bűncselekménnyel, mint mondjuk Titeket, vagy kollegái közül mondjuk Sanadert, aki jó sok évet is kaphat). Abból, ahogy ezt az egészet most kommunikálja, nekem az jön le, hogy inkább dühös, hogy nem szerepelhet a bíróságon, főleg sikerének biztos tudatában. A kommunikációjának az a része is zavar, hogy azt hangoztattja, hogy őt börtönbe akarták juttatni, ami hazugság, mert azért amivel gyanúsították nem jár börtön. Az viszont rendes volt tőle, hogy kifejezte együttérzését veletek, illetve hogy felhívott. Nem tudom, hogy korábban tett-e ilyen gesztust. Remélem ez nem PR a részéről.

Nekem semmilyen sajtós üzengetés nem jött le az ügyészség részéről az alkuval kapcsolatban, hacsak nem arra gondolsz, hogy a Magyar Nemzet és a Magyar Hírlap cikkezett erről. Arra pontosan emlékszem, hogy 2010 novemberének elején a Magyar Hírlap lehozta, hogy te magad ajánlottál alkut, ami később cáfolva lett. Hogy honnan szették, nem tudom.

Stradlin 2012.07.26. 09:12:11

@Tatrai Miklos:

Azt még elfelejtettem mondani, hogy ez rettentő kínos ügy az ügyészségnek. Én az elején ezt nem hittem el, sőt biztos voltam, hogy történt bűncselekmény, erre kiderül, hogy tök alaptalanul gyanúsítanak, illetve vádolnak meg embereket? De ők Magyarország Ügyészsége, eljátszották a hitelüket! Ami azért sem jó, mert biztosan nyomoznak nagyon komoly ügyekben is pl a titkosszolgálati vezetők vesztegetései(ez nem a kémügy, attól elkülönülten kezelik), illetve az NNI vezetők ügyei, szóval a KNYF így akkor hogyan fogja bizonyítani, hogy tiszteségesen járt el ezekben az ügyekben, amik tényleg komolyak, meg ki tudja hány ilyen van még. Hogyan fogja? Sehogy...

Tatrai Miklos 2012.07.31. 15:11:40

@Stradlin: Teljesen egyetértek veled abban, hogy azok a rendőrök és ügyészek, akik ebben és a hasonló koholt eljárásokban részt vesznek, nem csak magukat járatják le, hanem a testületeket is, s ez hosszú távon ható kár. Mondhatni államellenes bűncselekmény :)
Gyurcsánnyal kapcsolatban én azt hiszem, más, mint amit kifelé mutat, mint ahogy belülről megélte. És nincs igazad abban, hogy tuti "megúszta" volna felfüggesztettel még a legrosszabb esetben is: az ennél sokkal pitibb pákozdi ügyben amiatt kért az ügyészség letöltendőt Benedek Fülöpre, mert jogosulatlanul kért soron kívüli ügyintézést. Szóval biztos, mindent megtettek volna GYF leültetéséért, és bár politikailag biztos jót tett volna neki, azért miniszterelnökként 1 évet is elég gáz lehet lehúzni a sitten...

Stradlin 2012.08.01. 15:54:42

@Tatrai Miklos: Én arra gondoltam, hogy nem lenne az a bíróság, amelyik letöltendőre ítéli Gyurcsányt. Ilyen ügyekben emlékeim szerint nem nagyon oszt ki a bíróság börtönbüntetést. De abban nem vagyok annyira otthon, ha mondjuk az ügyészség letöltendőt kér rá, és elítéli a bíróság is, akkor adhat-e neki a bíró felfüggesztettet (szerintem igen).

A másik, ha kormányváltás lesz, akkor attól félek, hogy újabb tisztogatás-bosszú következik az ügyészséggel és rendőrséggel szemben, részben jogosan, de érzésem szerint meg fognak akadni nagyon fontos nyomozások, mert az álbaloldalhoz közel álló emberek ellen folynak. És ez nagyon nem lesz jó. Valami miatt nem lett felgöngyölítve 2002-10 között Galambos és Gyarmati vesztegetési ügyei, az NNI korrupt vezetőinek (ráadásul a szervezetbűnözési osztály vezetőjének!!!!) viselt dolgai,az Aranykéz utcai robbantás, Fenyő ügy. Ezekben most van érdemi előrelépés, bár az még mindig kérdéses, hogy a Fenyő ügy felbújtójának tartott, a baloldalhoz húzó nagyhatalmú médiavállalkozó ellen lesz-e elég bizonyíték. Szóval szerintem ezek az ügyek elakadnának a kormányváltás után. Persze a KNYF-re ráférne tényleg egy alapos elszámoltatás, ezt tudom...
süti beállítások módosítása