Sukoró-ügy: döntés a legutolsó pillanatban

2012. július 02.

Ezen a héten jár le a végső határideje annak, hogy vádat emeljenek a sukorói ügyben. A nyomozás 39 hónapja indult, de láthatóan vannak homokszemek a gépezetben, ha az utolsó napokra is szüksége van az ügyészségnek. A hírek szerint a Legfőbb Ügyészségen is komoly belső viták vannak annak kapcsán, hogy szabad-e, lehet-e vádat emelni Gyurcsány ellen. Persze nem erkölcsi aggályok ezek, csak taktikaiak: miből jönnek ki kevésbé rosszul, illetve ki lesz a felelős a majdani felmentő ítélet miatt. Mert nem hiszem, hogy szakmailag kétségeik lehetnének a per kimenetelét illetően. Ugyanakkor azt sem hiszem, hogy a kormánypártok megengedhetnék maguknak (és Poltnak), hogy ne emeljenek vádat; ezen olyan típusú politikai racionalitást és stílusváltást jelentene, aminek nem látszanak a jelei. Különben is: ha elkezdődik a tárgyalás, akkor a jogerős döntés, de talán még az első fokú ítélet is bőven a választások után születik meg, tehát még egy kampányt végig lehet gyurcsányozni meg emúttnyócévezni. Ha viszont a volt miniszterelnök mégis kimarad a buliból, az azt jelenti, hogy nem volt utasítás, nem volt felbujtás a "törvénytelen" ügyletre. Így csak az történhetett, hogy pár közszolga gondolt egyet (ráadásul külön-külön gondolt egyet) és csak a hecc kedvéért tudatosan jól megkárosította a magyar államot, bár tudta, hogy börtönbe kerülhet miatta - e forgatókönyvet nem hiszem, díjazna bármilyen - akár kijelölt - bíróság.

A Központi Nyomozó Főügyészség mindenesetre mindent megtett annak érdekében, hogy az ügy valódi mozgatói berúghassák a gólt. Egyetlen gyanúsított egyetlen érdemi indítványát sem fogadták el újabb dokumentumok beszerzésére, tanúk meghallgatására, vagy szembesítésre. A 40 ezer oldal irat megismerésére néhány órát adtak. Bevárták a polgári per másodfokú ítéletét, s talán bevárják az én bábolnai ügyem első fokú ítéletét is. De nincs tovább: most már dönteni kell.

A felelősség nem kicsi. Aki a döntést aláírja, annak tudnia kell: az idő nem neki dolgozik - s ha nincs minden vádpont legalább látszólag alaposan alátámasztva, akkor a hivatali visszaélés bűncselekményének határán mozog. S ennek megtörténtét nem biztos, hogy a mostani megrendelők fogják majd elbírálni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tatraimiklos.blog.hu/api/trackback/id/tr164613838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása