Fazekas Géza: nem tudjuk mink van, de bizonyítja a bűnt

2012. július 20.

Megvan a sajátos bája annak, mikor egy nyomozásról előbb kerülnek információk a sajtóhoz, mint az érintettekhez. Különösen akkor, ha a formalitásokra sem ügyelve nem is "kiszivárog" a hír, hanem maga az ügyészség nyilatkozik.

Ma, amikor a két hete lejárt vádemelési határidő miatt már mindenki számára egyértelmű a fiaskó a Sukoró-ügyben, s mindenki kedvenc szóvivőnket, Fazekas Gézát kérdezi, ő inkább másról beszél. Újra bedobta a gumicsontot, a moszkvai kereskedelmi kirendeltség ügyét.

A Magyar Nemzetnek (ki másnak?) adott interjújában azt mondta: sok iratot kaptak az orosz hatóságoktól. A lap szerint "miután a nyomozó hatóság megismeri az információink szerint többkötetnyi orosz nyelvű irat tartalmát, újabb bűncselekmények elkövetésével a már eljárás alatt álló terhelteket, illetve újabb személyeket is gyanúsítottként hallgathatnak ki a Gyurcsány-kormány hivatali ideje alatt lebonyolított ügylet miatt." 

Különösebb szövegelemzés nélkül két dolog világos:

- még nem ismerik az iratok tartalmát,

- de azok alapot adnak gyanúsításokra

Nyomozásra igazából nincs is szükség, elítélés lesz, mert kétharmad van. Bár ez az ötvenes években is így volt, de legalább nem állítottak ki senkit, hogy be is jelentse...

A szóvivő azt is mondta, hogy az iratok megerősítik az eddig közölt gyanúsításokat. És már önmagában ez a mondat is hiteltelenné teszi mind a nyilatkozatot, mind az egész eljárást. A jelenlegi gyanúsítások ugyanis hűtlen kezelésről szólnak. Ennek pedig ugye számos kritériuma van (kellene legyen):

- legyen kár, vagyis az ingatlan érjen többet, mint amit az eladáskor elfogadott orosz értékbecslés tartalmazott:  ha viszont az oroszok ezt így gondolnák, meg kellett volna gyanúsítsák a kinti értékbecslőt

- legyen kötelességszegés - ezt azonban a magyar szereplők csak Magyarországon tudták elkövetni, erre az oroszoknak nem lehet adatuk

- legyen szándékos a károkozás - erre vonatkozóan az orosz ügyészségnek legfeljebb akkor lehetne adata, ha jogellenesen gyűjtött volna információkat a magyar nagykövetről, ilyet meg nyilván nem tettek. 

Akkor meg mit erősít a micsoda?

Arról persze a derék újságíró nem kérdez, a derék szóvivő meg nem beszél, hogy jelenleg nincs is olyan értékbecslés az ügyészség birtokában, amely a bárkivel szembeni gyanút megalapozná. Ugyanis maga Keresztes főügyész ismerte el, hogy a meglévő becslésük problémás, az új meg még nem készült el. De a fentiek fényében arra már sincs is szükség.

A bejegyzés trackback címe:

https://tatraimiklos.blog.hu/api/trackback/id/tr64667501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Stradlin 2012.07.20. 14:01:48

Ettől az ügytől függetlenül mondom, hogy sose értettem, hogy egy nyomozóhatóság minek mondja előre, hogy lesznek újabb gyanúsítottak. Semmi értelme ennek, hiszen a nyomozás érdekeit ez nem szolgálja, ha előre ilyeneket bejelentenek.

Most olvastam, hogy Gyurcsány mégsem lesz vádlott. Váry András vádlott lett??

Tatrai Miklos 2012.07.20. 15:17:30

Hát persze hogy nem! ...

Stradlin 2012.07.20. 18:07:02

@Tatrai Miklos:
hm. Vajon nála is bizonyítottság hiánya?
Vagy a hatóságokkal való együttműködése miatt tanú lett belőle? De ebből a dologból nem jöhet ki jól, mert nemsokára, lehet hamis tanúzással fogják megvádolni, ha a sukoró ügy összeomlik.

Tatrai Miklos 2012.07.26. 07:28:29

Természetesen bizonyítottság hiánya - legalábbis ez a hivatalos indok :)
süti beállítások módosítása